SHARE

 

България осъжда руската пропаганда и дезинформация относно случилото се в Сирия в съвместна декларация, публикувана преди два дни. Текста в оригинал може да намерите тук. До момента няма данни МВнР да е обявило официалната позиция на страната ни на български език, нямаме информация относно ясно заявяване и обявяване на позицията на България нито от външния министър Екатерина Захариева, от страна на премиера Бойко Борисов, нито от страна на президента Румен Радев. 

Пълния текст на документа може да прочетете тук.

Позиция на Австралия, България, Канада, Република Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Словакия, Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия и Съединените американски щати. 

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) работи на терен в Сирия от две седмици насам. Те извършват дейността си в изключително трудни условия. Те имат пълната ни подкрепа. Вместо да работят съвместно с ОЗХО и да подкрепят разследването, Сирия и Русия продължават да поставят препядствия пред достъпа до Дума и да водят пропагандна кампания срещу ОЗХО. Австралия, България, Канада, Република Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Словакия, Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия и Съединените американски щати, подписали тази съвместна декларация, както и страните, част от Конвенцията за забрана на химическите оръжия, хвърлят светлина над случая и призовават за незабавно прекратяване на неприемливите руски клевети по адрес на ОЗХО. Днес Русия е решила да проведе така наречена “информационна среща” в щабквартирата на ОЗХО, която не е нищо повече от примитивно упражняване на пропаганда. 

По-лошото е че провеждайки конференцията на територията на ОЗХО, Русия се опитва да създаде фалшивото възприятие, че именно ОЗХО организира срещата по молба на Русия. Това твърдение не може да бъде по-далеч от истината. Генералният директор на ОЗХО изключително ясно се дистанцира от това събитие. Той информира Русия, че подобна среща, в която “свидетели” твърдят, че са наети, за да симулират атака с химически оръжия, противостои на дейността, която в момента се провежда в Сирия от разследващите на ОЗХО и че ако въпросните “свидетели” имат полезна информация относно инцидента, те първо трябва да дадат показания пред Комисията за установяване на факти към ОЗХО. 

Автентичността на информацията, получена до днес относно химическите атаки в Дума от 7 април, чрез многобройни свидетелски показания, е неоспорима. Лекарски НПО-та са открили следи от химически агенти в жертвите. Фотографии и видеоматериали, многобройни и взаимно свързани, са идентифицирани като автентични. Симптомите на повече от 500 пациенти, които са потърсили помощ в деня на атаката в болниците, отговарят без съмнение на признаците при излагане на токсични химикали. Очакваме тази информация да бъде тествана и потвърдена от Комисията за установяване на факти чрез нейната роля на независим разследващ. 

Възпрепятстването на дейността, пропагандата, дезинформацията – това са опити за уронване на многостранната рамка. Призоваваме Русия да сътрудничи изцяло с ОЗХО, за което страната заяви множество пъти, че има желание; както и да го направи в съответствие с международните си задължения. Призоваваме Русия да упражни отговорността си и да призове Сирия да спазва задълженията си, определени от Конвенцията за химическите оръжия. 

Заявяваме пълната си подкрепа за генералния директор на ОЗХО и Техническия секретариат, както и изразяваме пълното си доверие относно работата на ОЗХО. 

Публикувано на 26 април 2018 г. 

Снимка: Путин и Башар Асад, Voice of America

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.