SHARE

За трети път се провежда конкурсът Chivas – The Venture, с награден фонд от 1 млн. щатски долара, който има за цел да стимулира млади хора, ръководещи иновативен стартиращ бизнес. Конкурсът има и своята българска следа. Мисията: “създаване на позитивна промяна”.

В първоначалната фаза 250 000 долара ще бъдат разпределени според гласуването на публиката между петима от финалистите в продължение на 5 седмици, а големият победител ще бъде обявен на международния финал в Лос Анджелис, Калифорния.

Българският финалист от общо пет компании, състезавали се на местно ниво, е проектът за съживяване на моретата и океаните с помощта на мидени рифове – Pisa Reef на компанията Sea Harmony. Президентът на компанията Корнелия Димитрова описва проекта така:

“[…] Създаваме ферми, които са предназначени да възстановяват морския живот, вместо да го унищожават […] Sea Harmony произвежда уникални вертикални рифови мидени ферми. Те са направени от издрcжливи материали, които не замърсяват водите. Могат да бъдат разположени в открито море, така че да не пречат на водоплавателните съдове, и това в комбинация с вертикалната им ориентация позволява да се добие максимално голямо количество улов. Най-важното е, че те възстановяват живота в мъртвите зони, като изграждат хранителната верига в нейната цялост с участието на миди, скариди и риба.”

Сред останалите финалисти са: румънска компания, която произвежда система за пречистване на вода без химикали; гръцката идея е изработването на инвалиден стол, който да спомогне за увеличаване на подвижността и по-голяма достъпност на хората с двигателни проблеми; чешки startup пък се бори с недохранването, като изработва храна, изключително богата на протеини… от щурци.

Ако българската компания спечели, финансирането ще помогне за разширяване на дейността ѝ извън Черно море, изграждайки тестови технологии в цял свят. Това ще спомогне за екологичния баланс по крайбрежието и населване на т.нар. “мъртви зони”, които съществуват в резултат на замърсяване на водата, ерозия и използване на химикали.

 

Младите финалисти се борят с актуалните световните проблеми – глад, жажда, замърсяване – по изключително иновативен начин. Заслужава си да разгледате всички проекти и да гласувате – тук. 

Повече за българския финалист Sea Harmony може да научите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.