SHARE

Създал над 50 анимационни филма по време на кариерата си в България и продължил да твори в САЩ, Румен Петков е познат на поколения деца в две епохи, които не биха могли да бъдат по-различни една от друга. 

В Щатите става част от анимациите Dexter’s Laboratory (“Лабораторията на Декстър”), Johnny Bravo (“Джони Браво”), The New Woody Woodpecker Show (“Новото шоу на Уди Кълвача”), The Powerpuff girls (“Реактивните момичета”) и Cow & Chicken (“Крава и пиле”), Mike, Lu and Og (“Майк, Лу и Ог”), Duckman (“Дъкман”). Когато не режисира, той работи в Калифорнийския университет за изкуствата. 

 

Rumen Petkov (1948-2018) in memoriam "Marriage" Cannes Palme d'Or 1984

Публикувахте от Theodore Ushev в 11 юни 2018 г.

 

“Анимацията никога няма да умре, защото тя е като музиката – защото бяга с вятъра, защото е забавна”, казва той.

Той никога не успява да вземе единствената за България “Златна палма” от Кан, с която е награден за късометражния анимационен филм от 1983 г. „Женитба“, тъй като комунистическите власти не го пускат да замине в Кан. Освен това Петков печели и “Гран при” от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. Независимо от всички тези постижения не забравя за България, която напуска през 89-а, и прави майсторски класове в НАТФИЗ.

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=553384011722545&id=454500291610918

 

А в България го познаваме като автор на списание  „Дъга“, създател на “Приключенията на Чоко и Жабока Боко” и част от “Планетата на съкровищата”. Миналата година Румен Петков бе специален гост на фестивала Comic Con, който събира хиляди фенове на творчеството на аниматори, художници актьори и музиканти от цял свят.

„Мисля, че ако си трудолюбив, успяваш и в България ако не днес, то утре, аз съм оптимист”, споделя режисьорът пред Би Ти Ви през 2013 г. Тогава Петков казва, че според него бъдещето се крие в анимацията и комиксите, тъй като децата израстват с тях, а не с книгите.

 

След като напуска България и се заселва в Лос Анджелис, той започва работа от дъното в САЩ, където бързо се издига до режисьор на анимационни сериали.

„България има потенциал. Нека тези деца, които са тук, да работят тук – това не е патриотизъм, това е място, където човек може да прави бизнес“, цитират Петков от “Площад Славейков”. Петков остро критикува властта, която обвинява, че докарва българското общество до нищета:

„Непочтено е към пенсионерите да гладуват, а същевременно да има някакви богати хора – има нещо, което не е редно и затова и хората протестират. Контрастът е огромен и видим в България. Гледам цените тук, високи са, сравнени със стандарта. Не съм специалист, но ми се иска да виждам по-висок стандарт. И повече усмихнати българи. Ние сме талантлив народ, има красиви млади хора – просто трябва да върви в правилната посока тази държава.”

Комиксът „Чоко и Боко“ в сп. „Дъга“ Снимка: “Площад Славейков”

Освен с анимация Румен Петков работи в областта на графичния дизайн и илюстрациите, но той страстно обича и живописта. Възпитаник на Художествената гимназия, той получава и степен магистър от Софийския университет. Може да разгледате неговите по-малко известни у нас картини, като първата серия е от цикъла “Мечти”, а втората – от серията “Вяра и Любов”.

 

Останалите негови произведения може да намерите тук. 

 

Изображение: Българите/Забравените постижения, Стен Дамянов

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.