Бюджетната комисия прие предложението за държавен монопол върху лотарията

Бюджетната комисия прие предложението за държавен монопол върху лотарията

SHARE

Бюджетната комисия одобри на първо четене проектозакона на депутата от НФСБ Валери Симеонов, с който се разрешава лотария да се провежда единствено от държавата.

По-рано пред журналисти Людмила Петкова от Министерството на финансите внесе разяснения от изненадващото решение на министерството да се промени облагането на лотарията:

„25% върху разликата между залозите и изплатените печалби всъщност се равнява на сумата, която е 15% върху направените залози. Този режим на облагане е възприет от всички държави – членки, тъй като е по-справедлив режим. Отчита и печалбите, и загубите, като поставя равнопоставеност“.

Комисията по хазарта е извършила нарушение на закона още в момента, в който е издала лиценз на частните лотарийни оператори. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите ѝ в закона категорично е указано, че лотарийните оператори трябва да плащат 15% върху събраните залози, но комисията е знаела за различното третиране на частните компании.

На въпрос трябва ли финансовият министър Владислав Горанов да понесе политическа отговорност за случилото се, Стоянова отговори:

„Министърът на финансите е отделен орган от колективния орган – комисия по хазарта, която взема решения за издаване на един или друг лиценз. Искам да кажа, че в момента, в който въпросният орган – комисия по хазарта като колективен орган, е издала решение за издаване на лиценз, още тогава има нарушение на закона“.

Стоянова отказа да коментира предложението на финансовото министерство за нова ставка от 25% върху залозите след приспадане на сумата от изплатените печалби с мотива, че все още не е прочела текстовете.

Казусът с частните лотарии възникна, след като стана ясно, че плащат 20% ставка върху разликата от събраните залози и изплатените печалби. В закона е указано, че в трябва да се плаща от 15% върху всички събрани залози, но единствено държавната лотария е спазила тези текстове, което е ощетило хазната с поне 210 млн. лева.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.