Бившият френски премиер Франсоа Фийон влезе в борда на “Зарубежнефт”

Бившият френски премиер Франсоа Фийон влезе в борда на “Зарубежнефт”

SHARE
BERLIN - MARCH 10: French Prime Minister Francois Fillon attends a press conference at the Chancellery (Bundeskanzleramt) on March 10, 2010 in Berlin, Germany. German Chancellor Angela Merkel met French Prime Minister Francois Fillon for bilateral talks. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е назначен в борда на руската петролна компания „Зарубежнефт“, показва списък, публикуван в събота от уебсайт, специализиран в бизнесинформации.

От „Зарубежнефт“ не са отговори ли на исканията на AФП за коментар на списъка, публикуван на уебсайта e-disclosure.ru, управляван от информационната агенция “Интерфакс”, според която Фийон е в борда от 28 юни.

Фийон, който беше начело на френското правителство при президента Никола Саркози между 2007 и 2012 г., работи за държавната компания за изкопаеми горива в ролята си на ръководител на Apteras, консултантска компания, която той създаде след кандидатурата си за президент през 2017 г.

Кампанията му буквално катастрофира при скандал с фалшиви работни места, заради който през юни 2020 г. съдът го осъди на пет години затвор, три условно.

Фийон вече е работил с руски фирми чрез Apteras и е номиниран за ролята си в борда на „Зарубежнефт“ от правителството в Москва в началото на юни.

Фийон е поредният бивш европейски политик, присъединил се към руските компании за изкопаеми горива. Австрийският бивш външен министър Карин Кнайсел, която нашумя с танц с президента Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., беше назначена през юни в борда на петролния гигант “Роснефт”. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на борда на „Роснефт“ от 2017 г., като печели 600 000 долара годишно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.