Бившият държавен глава на Франция Никола Саркози се появи на подсъдимата скамейка

Бившият държавен глава на Франция Никола Саркози се появи на подсъдимата скамейка

SHARE

Бившият френски президент Никола Саркози стана първият съвременен държавен глава на Франция, който се появи на подсъдимата скамейка. В първото си изявление пред съда в процес за корупция и търговия с влияние той се оплака днес, че е жертва на шест години „клевети“, предаде Агенция Франс прес.

65-годишният десен полотик, който също е изправен пред съдебни процеси по две други разследвания, е обвинен, че е предложил на съдия Жилбер Азибер работа след пенсиониране в замяна на вътрешна информация как се развива разследване на финансите на предизборната му кампания. “Не приемам нито една от клеветите, които ми беяха отправяни през последните шест години,” каза лидерът на Франция от 2007 до 2012 г. пред наказателния съд в Париж. Ако бъде осъден, той може да получи до 10 години затвор и глоба от един милион евро.

Саркози се бори с поредица от разследвания, откакто загуби имунитета си от наказателно преследване след неуспешната си кампания за преизбиране през 2012 г. Изслушванията по първия му процес започнаха в понеделник, след като съдът отхвърли искане на адвокатите на Азибер да го отложи по медицински причини. Защитата твърди, че 73-годишният мъж е имал здравословни проблеми, които правят публичните му изяви рискови по време на пандемия. Но медицински преглед, назначен от съда, установи, че той е достатъчно годен да присъства на процеса.

Прокурорите твърдят, че Саркози и Тиери Ерзог са се опитвали да подкупят Азибер с работа в Монако в замяна на информация за разследване на твърдения, че Саркози е получил незаконни плащания от покойната наследница на „Л’Ореал” Лилиан Бетанкур по време на президентската си кампания през 2007 г. Подслушани разговори между Ерзог и Саркози, който използва таен телефон, закупен под псевдонима “Пол Бисмут”, предполагат, че двамата мъже правят планове да накарат Азибер да повлияе в тяхна полза на разследването. По това време Азибер е старши съветник във висшия апелативен съд на Франция. Той така и не получава работа в Монако.

Междувременно Саркози бе освободен от всякакви обвинения по аферата Бетанкур. Но разследващите все още проверяват твърденията, че той е получил милиони евро финансиране от либийския диктатор Муамар Кадафи за предизборната си кампания през 2007 г., а също така е обвинен в преразход на средства в надпреварата през 2012 г.

Само един друг френски президент, политическият наставник на Саркози Жак Ширак, е изправен пред съда след напускането на поста, въпреки че той бе извинен от необходимостта да присъства на процеса си за корупция през 2011 г. поради лошо здраве. Той получи двугодишна условна присъда за създаването на фиктивни работни места в кметството на Париж, когато е управлявал града.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.