Бивш военен призна, че е убил словашкия журналист Ян Куцияк

Бивш военен призна, че е убил словашкия журналист Ян Куцияк

SHARE
Мирослав Марчек се призна за виновен в убийството на Ян Куцияк по време на заседание на специализирания съд в понеделник 

Бившият военен Мирослав Марчек призна, че е убил словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, който приживе разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия.

Мирослав Марчек е един от четиримата обвиняеми по делото за убийството на Куцияк и годеницата му през 2018 г. Той се призна за виновен пред специализиран съд в град Пезинок, което може да му донесе по-малка присъда, предаде Ройтерс.

„Виновен съм по точка първа“, заяви Марчек пред водещия делото съдия, който беше дал възможност на обвиняемите да направят изявления относно обвиненията.

В същото време двама други обвияеми, единият от които е бизнесменът Мариан Кочнер, смятан за поръчител на престъплението, пледираха невинност. Четвъртият обвиняем не направи заявление.

През декемрви друг заподозрян – Золтан Андрушко, призна, че е участвал в организирането на убийството, за което получи 15-годишна присъда.

Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през феврурари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Приживе журналистът разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия, повдигнали съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Сред разкритията му е и това, че двама високопоставени държавни служители вероятно са участвали в схеми и поддържали контакти с италианската мафиотска групировка Ндрангета.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.