Биткойнът поскъпва към 40 000 долара след нов туит на Илон Мъск

Биткойнът поскъпва към 40 000 долара след нов туит на Илон Мъск

SHARE

Биткойнът поскъпва към двуседмично връх от близо 40 000 долара, след като уикенда шефът на “Тесла” (Tesla) Илон Мъск написа поредно съобещение в Туитър, в което оказа подкрепа за водещата криптовалута.

Мъск посочи, че неговата компанията е продавала около 10% от активите си в биткойн, “за да тества пазара”, като в същото време отбеляза, че Tesla ще поднови трансациите с основната цифрова валута при покупките на произвежданите от нея електромобили, когато има потвърждение, че 50% от енергията, използване при добиването на най-популярната криптовалута, е доставена от чисти енергийни източници.

След това негово изявление биткойнът поскъпна с близо 10% в неделя, доближавайки нивото от 40 000 щатски долара. В началото на търговията в понеделник основната криптовалута поскъпва с нови около 1,5% към 39 838 долара.

Движението на най-популярната цифрова валута биткойна през последните месеци е доста зависимо от изразяваните от Илон Мъск мнения, откакто Tesla обяви в началото на годината, че е закупила биткойни на стойност 1,5 млрд. долара и след това обяви, че ще позволи покупките на произвежданите от нея електромобили с биткойни.

След това обаче Мъск заяви, че производителят на електрически автомобили няма да приема биткойни като средство за разплащане поради опасения относно факта, че добивът на криптовалутата изисква голямо потребление на енергия и допринася за изменението на климата.

Към днешната дата биткойнът поскъпва с около 33% в рамките на 2021 г., но след негов колапс от рекордния пик над 60 000 долара, достигнат в средата на април, след като Китай наложи забрана за неговото използване в страната и след противоречивите туитър послания на шефа на Tesla.

Туитoвете на Илон Мъск през уикенда бяха в отговор на изказване на Магда Виерзичка, ръководител на фирмата за киберсигурност Syngia, която в радиоинтервю през миналата седмица го обвини в “манипулация на цените” и продажба на “голяма част” от експозицията му в биткойн.

“Това е неточно”, написа от своя страна Мъск. “Tesla продаде само около 10% от притежаваните активи в биткойн, за да потвърди, че позиции в тази криптовалута могат лесно да бъдат ликвидирани, без това да раздвижи криптопазара”.

Графика биткойн/щатски долар

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.