Битката за ЮКОС продължава, Русия е осъдена да плати $50 млрд.

Битката за ЮКОС продължава, Русия е осъдена да плати $50 млрд.

SHARE

Апелативният съд в Хага задължи Русия да плати над 50 млрд. долара на бившите акционери на енергийния гигант ЮКОС, който бе експроприиран от правителството в Москва в края на 2007 г.

 

Районен съд в Холандия отхвърли подобен иск към държавата през 2016 г., но сега той е признат за законен. Адвокатите на Русия заявиха веднага, че ще продължат да защитават интересите ѝ и ще обжалват пред последната инстанция – Върховния съд.

 

Сумата бе присъдена на партньори на Михаил Ходорковски през 2014 г. Акционерите твърдят, че руската държава е организирала атака срещу компанията и нейните бенефициенти с цел да я доведе до неплатежоспособност и да превземе активите ѝ.

 

Ходорковски бе обвинен в поредица икономически и финансови престъпления и лежа в затвора близо 10 години. Но мнозина смятат, че атаката срещу ЮКОС, предадена под контрола на няколко държавни корпорации, е заради намерението му да финансира политически проекти срещу президента Владимир Путин.

 

Искът за нанесени щети бе повдигнат от името на GML, известна преди това като “Група Менатеп”, основана от Ходорковски, но в която днес 70% държи Леонид Невзлин. Групата бе обвинена в серия скандали, включително за пране на пари, и навремето контролираше 70% от ЮКОС.

 

Руската страна опита да оспори правомощията на Апелативния съд изобщо да се занимава с това дело. Но в решението се казва, че правомощията произтичат от подписаното от Москва международно инвестиционно споразумени Договор за енергийна харта (Energy Treaty Charter или ECT).

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.