Битият от полицаи студент Евгени Марчев: Биха ни, подритваха ни, плюха ни!

Битият от полицаи студент Евгени Марчев: Биха ни, подритваха ни, плюха ни!

SHARE

Издърпах един господин и останах сам срещу полицаите. Вдигнах ръце, да видят, че не съм агресивен. Чух глас от ръководните фигури, който каза: ”Хващай го тоя!”. Бях издърпан и бях повален. Полицаите ме грабнаха за ръцете. Получи тогава много удари. Един полицай ми нанесе два или три удара в брадата. Имах хематоми и кръвонасядания. Като изгубих съзнание, помислиха, че не искам да им съдействам. Опитаха да ме вдигнат. Започнаха удари и шутове. Опитах да се предпазя.

 

Така започна разказа си за полицейски побой по време на протеста студентът от Хага Евгени Марчев.

 

Започнаха нови удари, в бъбреците, в гърба. Крещях за помощ, очаквах други техни колеги да се притекат на помощ, но такива не се отзоваха. Те някак ме довлачиха зад колоните, тогава един от ръководните полицаи каза: „Бийте ги, докато не им се сложат белезниците.” Никой от нас не беше с белезници и получаваше удари. Сякаш това е принцип, да те бият, докато не се съпротивляваш. , разказа още той.

 

В един момент ни сложиха белезниците, проснаха ни на земята, буквално като трупове. Когато ни качиха в буса, бяхме шест-седем души. За другите не мога да кажа, кой в каква степен е бил бит, но всеки от тях е пострадал, всеки има медицински решения, които показват щетите по телата. Когато ни сложиха белезниците, казаха, вече с белезници, не може да ги биете, обясни той.

 

Най-ужасният момент беше, когато докараха момиче, Цвети, което беше задържано. То беше влачено по брутален начин, само на нея позволиха да седне. Ние стояхме прави. Когато полицаите извадиха лични телефони, момичето беше с разголена гръд, полицаите започнаха да я галят по косата и да я снима директно. Тогава чух, нейният приятел, Антон, да казва, да спрат да я снимат. Тя беше със спортен панталон, спортен потник, разголена, нежна, полицаите я снимаха по лицето и галеха косата й, за мен това е унижение. Огромно унижение. Представете си какво й е на това момиче, да е влачена, ритана и снимана, а до нея стои приятелят й, дългогодишният й приятел. Бях с това момче след това в килията, той не можеше място да си намери в килията цяла вечер, разказа още студентът.

 

Според студента, униформените не са извикали линейка в ареста, когато той е имал нужда. Младежът разкри, че в “Пирогов” лекарите са били мили с него, но един от задържаните е бил с белезници на преглед.

 

Студентът е готов да свидетелства, ако го потърсят по случая с този полицейски произвол.

 

Очакваме оставката както на целия кобинет, така и на главния прокурор. Трябва да се назначи служебен кабинет. Влезли сме в порочен кръг – така е създаден политическия ред в България, че не може да се създадат партии без поддръжката от тъмни фигури, каза в заключение Марчев

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.