BioNTech: Можем да направим нова ваксина срещу Covid-19 за 6 седмици

BioNTech: Можем да направим нова ваксина срещу Covid-19 за 6 седмици

SHARE

Главният изпълнителен директор на BioNTech – Угур Сахин заяви във вторник, че не е сигурен дали ваксината срещу Covid-19 на компанията, разработена съвместно с Pfizer, е ефективна и срещу новооткрития щам на коронавируса във Великобритания, тъй като новият вариант има девет възможни мутации.

Сахин изчисли, че компанията BioNTech ще се нуждае от две седмици, за да получи необходимите данни, но отбеляза, че от научна гледна точка е “много вероятно” настоящата коронавирусна ваксина да осигури необходимия имунен отговор.

 

“Новият щам има девет мутации, не само една мутация, и в момента не знаем дали нашата ваксина е в състояние да осигури защита срещу този нов вариант. Но от научна гледна точка е много вероятно имунният отговор от тази ваксина също да се справи с новия вариант на коронавируса”, посочи той.

Компанията може да разработи нова ваксина в рамките на шест седмици, заяви Сахин, добавяйки, че е под въпрос как здравните регулатори биха възприели една нова ваксинация.

 

Сахин също така потвърди, че са предвидени още резултати за ваксината при асимптоматично предаване на Covid-19.

“Очакваме, че в края на януари или през февруари ще можем да актуализираме и предоставим информация, че ваксината е в състояние да предотврати асимптоматична инфекция”.

Ваксина срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech беше първата, получил одобрение за спешна употреба в западния свят. Досега процесът на разпространение и имунизация с ваксината започна в САЩ, Обединеното кралство и няколко други страни, докато вчера Европейският съюз даде зелена светлина за масова имунизация с тази ваксина.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.