Бил Гейтс: Над 50% от бизнес пътуванията ще изчезнат след Covid-19

Бил Гейтс: Над 50% от бизнес пътуванията ще изчезнат след Covid-19

SHARE

Коронавирусът фундаментално ще промени начина, по който хората пътуват и правят бизнес дори след като пандемията отмине, твърди съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, цитиран от CNBC.

„Прогнозата ми е, че над 50% от бизнес пътуванията и над 30% от дните в офиса ще изчезнат“, коментира той по време на конференция на New York Times.

По думите му ще има „много висок праг“ за провеждане на командировки, когато работата от вкъщи е на преден план. Някои компании обаче могат да бъдат по-крайни в усилията си да намалят личните срещи, отколкото други, допълва той.

Гейтс, чиято фондация работи по доставянето на ваксина срещу коронавируса на най-нуждаещите се, обяви по време на нов подкаст „Bill Gates and Rashida Jones Ask Big Questions”, че в момента има „по-опростен график“ заради пандемията, защото не пътува по бизнес.

Филантропът и технологичен лидер, който се появи заедно с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла по време на конференцията на живо във вторник, коментира, че вече е провел пет виртуални кръгли маси тази година с ръководители на фармацевтични компании – срещи, които обикновено са се провеждали на живо в Ню Йорк.

„Някак ще стигнем до офиса, ще направим някои бизнес пътувания, но ще са драстично по-малко“, посочва Гейтс.

Пандемията нанесе тежък удар на търсенето на пътуванията със самолет, особено на доходоносните бизнес пътувания. Преди вируса бизнес пътуванията носеха около половината от приходите на американските авиокомпании, но представляваха само 30% от общите пътувания, твърди Airlines for America – група, която представлява повечето авиокомпании от САЩ.

Ръководителите на Microsoft обаче прогнозират, че бизнес пътуванията ще се възстановят дори когато компанията вземе мерки, за да направи пътуванията по въздух по-устойчиви.

„Вярваме, че когато се върнем в небето, пътните маршрути, които имахме,… ще се заработят до нивата, на които бяха преди“, коментира през октомври Джъдсън Алтоф, изпълнителен вицепрезидент на световния търговски бизнес на Microsoft.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.