SHARE

Да оперираш на границата на закона е естествено състояние за фермите, в които се отглеждат и убиват американски норки. Целта на Националната гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията с животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България е тази практика да бъде прекратена – тук и сега.

Каузата бе учредена в края на месец март т.г., а в инициативния комитет членуват д-р Мила Бобадова – ветеринарен лекар и собственик на клиники „Добро хрумване“, д-р Даниела Маринова – ветеринарен лекар, Габриела Пападопова – председател на сдружение „На Ти с природата“; Диляна Попова – актриса, дизайнер и модел; Георги Челебиев – дизайнер и създател на блога Fork Fork Fork; Любомила Кривошиева – фондация „Дивите животни“, Петя Алтимирска – председател на сдружение „КАЖИ“.

Национална гражданска инициатива е начин за гражданите да участват в държавната власт и местното самоуправление – те събират подписи, с които ще внесат предложение в Народното събрание за разрешаване на въпроса. За целта те имат три месеца.

Гражданите разговарят с жители на селото, които разказват какъв е животът в близост до тези ферми: ужасни миризми, насекоми и зарази, влошено здраве на работниците, които са изложени ежедневно на азотни и токсични съединения, продажба на имотите на местните на безценица. Неслучайно подобни ферми биват затваряни в световен мащаб – съществуват големи рискове за дивата природа и биологичното разнообразие, въздухът, почвите и водите са замърсени, а индустрията за ценни кожи се счита за една от най-замърсяващите индустрии в света.

“Не искаме България да се превръща в боклукчийската кофа на Европа”, заявяват от инициативата.

По цял свят големи магазини, вериги и топ дизайнери се отказват от употребата на кожите с косъм.
Приемат се все повече промени в законодателствата за ограничаване на търговията с кожи. С влизането им в сила собствениците на ферми за ценни кожи, които не желаят да адаптират бизнеса си, започват да делокализират производството си на Изток – там, където стремежът към печалба често се поставя над закона, а етиката спрямо животните не е приоритет на институциите. Балканските страни се превръщат в място, където всичко е възможно и където този бизнес намира добра среда. 

Множество известни българи също подкрепят инициативата – Александър Сано, Диляна Попова, Деян Каменов – Дидо, Мона Гочева, Люси Дяковска, Радина Кърджилова и Ангел Симитчиев застават твърдо срещу убиването на животни заради кожите им.

Как може да се включите? Може да подпишете в някой от пунктовете, като тук може да откриете най-близкия до вас пункт в цялата страна.

Инициативата набира и доброволци. Може да научите повече на сайта https://ngi.caai.bg/ . Друга опция е да направите собствено видео или фото послание, заявявайки защо сте за забрана на фермите за ценни кожи. Хаштагът на инициативата е #БГбезЦенниКожи и #FurFreeBG. Видеата може да изпращате на ngi.furban@gmail.com или на страницата във фейсбук. Може да бъдете и дарители.

Диляна Попова посети пункт на НГИ за забрана на фермите за ценни кожи

Хиляди граждани посетиха пункта в подлеза на Софийски университет за събиране на подписи в подкрепа на забраната на ферми за ценни кожи, а наскоро там се подписа и актрисата, модел и дизайнер Диляна Попова. Виж какво сподели за кампанията ❤️#БГбезЦенниКожи#FurFreeBG#FurFreeBulgaria#ГласътНаБезгласните#КАЖИ#CAAI

Публикувахте от Гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в РБ в 7 май 2018 г.

Queen's Brian May and HSI's Claire Bass campaigning for a #FurFreeBritain

WATCH: HSI Director Claire Bass and Queen Legend Brian May at Number 10 delivering a 425,000 strong petition for #FurFreeBritain and explaining why HSI is campaigning for a fur import ban

Публикувахте от Humane Society International – UK в 29 март 2018 г.

Терминал 3 подкрепя Националната гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията с животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.