SHARE

Трети ден протестират творците от музикалните състави на Българското национално радио.

Пред Министерския съвет те отново поискаха увеличение на бюджета на БНР, което да позволи ръст на заплатите им поне с 50 процента. Публикуваме коментара на Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в СУ “Св. Климент Охридски”.

Публичните медии и цялата палитра от програми, информация и културно богатство, на която те са носител, са пнеразривна част от съществуването на живо и пълноценно демократично общество.

Залитането да приемем, че медиите са обикновен пазар, и подценяването на жизненото значение на публичните медии е смъртна заплаха за демокрацията. И развитието на медийния сектор както в България, така и в редица други държави недвусмислено доказва това.

Медиите не могат и не трябва да бъдат пазарски сергии, медиите са основна изграждаща институция на демокрацията. Не може да има жива демокрация без пълноценна медийна среда на свободна обществена комуникация. А публичните медии са основното и най-значимо измерение на свободната медийна среда в една жива и истинска демокрация.

P.S. Плюс само откровен, задълбочен и тежко непоправим хроничен простак може да си позволи да се подиграва и да маргинализира труда и таланта на хора, които от ранна детска вързраст са отдали живота си на музиката, на хора, които са стигнали до това ниво на музикално умение, за да свирят в симфоничен оркестър. Без извинение.

Снимки: Ани Петрова/Българско национално радио

 

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.