Бърни Сандърс води с минимална разлика на първичния вот в Ню Хемпшир

Бърни Сандърс води с минимална разлика на първичния вот в Ню Хемпшир

SHARE

При 87 процента от преброяване на гласовете независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс води с минимална разлика в първите първични партийни избори за кандидатура за президент на САЩ. При първоначалните данни Сандърс получава 26 процента от вота. Прогнозите на анализаторите се сбъднаха и с малка разлика зад Сандърс, с 24 процента  е бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж.

На трето място е сенаторът от Минесота Ейми Клобучар. В североизточния щат според предварителните резултати сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън заеха съответно четвърто и пето място без изгледи да спечеля делегат за партийния конгрес.

По-рано кандидатите обърнаха внимание и на неучастващия в бюлетината Майкъл Блумбърг, който влезе в късно надпреварата, но с мощна рекламна кампания. Ейми Клобучар и Джо Байдън коментираха, че няма как да го победят на рекламния фронт, но са убедени, че ще се справят с бившия кмет на Ню Йорк по време на дебатите.

Междувременно предварителни резултати от екзит половете, цитирани от “Вашингтон пост”, показаха, че мнозинството от демократите предпочитат по-скоро кандидат, който може да победи Тръмп вместо някой, с когото те да са съгласни по вълнуващи ги теми. Подобни бяха нагласите и в Айова.

Също стана ясно, че голяма част от гласоподавателите за взели решение кой кандидат да подкрепят в последния момент – нещо, потенциално помогнало за третото място Клобучар след доброто и представяне на дебат в петък.

Първичните избори бяха рестарт за демократите след провала със забавянето на преброяването от партийните събрания в Айова, довело до излъчването на ясен победител. След хаотичния край там както Сандърс, така Бутиджидж се обявиха за победители, макар че според крайните данни изглежда Бутиджидж е спечелил по-голям брой делегати.

Гласуването в Ню Хемпшир е част от дълъг процес по избор на партийна кандидатура, който приключва през юни като официално името номинацията на демократите ще стане ясно на конгреса им през юли.

Малко след приключване на гласуването в Ню Хемпшир двама от кандидатите на демократите – предприемачът Андрю Янг и сенаторът от Колорадо Майкъл Бенет се оттеглиха от надпреварата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.