SHARE

Превзема ли всъщност един от най-известните улични артисти френската столица? Както винаги, не можем да бъдем напълно сигурни.

Но от Le Mondе отговарят на някои въпроси относно новопоявилите се графити – и защо те се считат за част от творчеството на британеца, който използва уличното изкуство, за да изпраща силни политически послания.

Първата творба представя малко чернокожо момиченце, което стои на щайка и покрива един пречупен кръст с красиви розови мотиви.

От изданието подчертават, че друга творба на Банкси от 2009 година представя малко момченце, което рисува същия розов мотив, чийто произход на флорална композиция и форма е Сирия. Настоящата фреска е нарисувана в региона на Порт де ла Шапел, където имаше център за приемане на бежанци. Нещо повече – творбата се появява в международния ден на бежанците, 20 юни.

До момента забелязаните в Париж графити, за които се подозира, че са дело на Банкси, са осем. Четири големи и четири малки и дискретни.

Композицията, която виждате по-горе, е препратка към портрета на Жак-Луи Давид “Наполеон преминава Алпите към Италия”, която днес може да се види в замъка Версай. Но вместо Наполеон върху коня се намира фигура, върху която има червен воал, който прилича на погребален саван. Символиката? Мигрантите, които загинаха в Алпите тази зима, бродейки към Франция.

Една от основните теми на творчеството на Банкси – капитализмът, също е засегната в Париж. Виждаме мъж, който дава кокал на куче… кокалът е от собствената му отрязана предна лапа, а трионът зад гърба на мъжа навява мисълта, че кучето е примамено с цел нова ампутация.

Женска фигура пък е нарисувана на задната врата на театъра “Батаклан”, една от локациите на ужасяващите атентати от 13 ноември 2015 г., които отнеха живота на стотици. Лицето ѝ е неразличимо и обградено от воал, но отблизо виждаме, че кожата ѝ е направена от дантела и тя държи бяла дантелена кърпичка в ръка.

Малките графити са плъховете, които в градската култура са символ на самите художници. Един от плъховете е в чест на 50 години от май 1968 г. Датата е изписана на стената, като осмицата е отрязана, за да се превърне в уши като на Мики Маус за плъха, който носи панделка на главата. Това е иронично намигване към “Дисниленд” – Париж.

https://www.instagram.com/p/BkXNNRHF0Tc/?taken-by=xavrs78

https://www.instagram.com/p/Bkcx6qkFnm7/?taken-by=xavrs78

https://www.instagram.com/p/Bkb8GXAl-zs/?taken-by=xavrs78

И така – стилът, периодът на появяване, цветовете, темите, героите. Всички индикатори сочат към факта, че тези шедьоври са именно на Банкси. Той самият не подписва творбите си от много време, така че неподписаните графити се вписват и в това отношение. Други знаци за това, че той е в Париж обаче няма – нито на уебсайта му, нито на профила му в Инстаграм. Досега артистът не е бил в Париж, но през 2015 г. той се появи в бежанския лагер в Кале, в Северна Франция, където нарисува Стив Джобс.

Courrier International

Банкси нарисува Джобс в “Джунглата”, за да припомни, че иконата на Америка и основателят на Apple всъщност е… син на сирийски мигрант. След това артистът заклейми френската миграционна политика, рисувайки героинята от “Клетниците” на Юго Козет заслепена от сълзотворен газ на фона на френското знаме – този път на стената на френското посолство в Лондон.

Reuters UK

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.