България влиза със закъснение в чакалнята за еврото

България влиза със закъснение в чакалнята за еврото

SHARE

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) с няколко месеца по-късно от обявения досега срок – края на април. Това заяви пред БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, след като по-рано през седмицата той е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов.

 

Еврокомисарят е помолен за коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че страната ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм. “Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно”, посочва той.

 

Той е бивш латвийски премиер и има ресор “Икономика в интерес на хората”. Както и в предходната ЕК, Домбровскис – един от най-силните привърженици в еврокомисията София да влезе бързо в еврозоната – отговаря за задълбочаването на Икономическия и валутния съюз и пряко наблюдава процеса по присъединяване на България към еврото.

 

Вчера в интервю пред “Капитал” Домбровскис коментира ползите от еврото и обяви за невероятен сценарий някой да поиска от България да приеме еврото при курс, различен от сега фиксирания с лева.

Днес еврокомисарят обяви, че реално няма причина за отлагане. Той потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс.
Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет, коментира преди това пред журналисти промяната в мнението си за влизането на България в така наречената чакалня на еврозоната.

Обяви, че изказването му от понеделник вечер само означавало забавянето на темпото, а не е заден ход за влизане в механизма ERM II. Допреди това версията на управляващите беше, че най-вероятно България ще стане част от механизма до края на април.

Сега Борисов обяви, че е неправилно разбран, че това означава отказ от еврото. Напомни, че с влизането си в ЕС България се е подписала под решението си един ден да приеме и общата европейска валута, но обяви, че след изказване на президента Румен Радев и нададения вой от БСП иска пълен обществен консенсус.

Това са решения за десетилетия напред и не е правилно да се вземат от един човек и партия, обяви днес Борисов, като не се разбра защо консенсус не е търсен предварително, и допълни, че затова “просто малко забавяме темпото”.

Изрази радостта си, че след като направил това изказване, се видяло, че имало и други партии вдясно. Дотогава всички говорели “на инат” колко лошо нещо е еврозоната, а когато той казал, че ще се забави темпото, вече всички говорели колко е хубаво. Такава подкрепа не съм очаквал. Когато е за инат, точно обратното говорят, обяви Борисов.

 

Днес пред “Капитал” управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че няма да коментира думите на премиера за забавяне на темпото, но посочва, че работата по изпълнение на задачите, свързани с присъединяване към ERM II и Банковия съюз, продължава в съответствие с установения график. По думите му преобладаващата част от работата вече е свършена. Допълва, че все още две банки трябва да попълнят капитала си, като срокът за това е до края на април.

 

Става дума за ПИБ и за Инвестбанк, при които проверка на Европейската централна банка откри капиталов недостиг.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.