България възобновява полетите от Великобритания

България възобновява полетите от Великобритания

SHARE

Днес България възобнови полетите от Великобритания и Северна Ирландия, като пристигащите от там пътници ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. В готовност да прибира наши сънародници е и правителственият самолет “Еърбъс”, стана ясно на съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. Оказва се пълно съдействие на блокираните българи в Обединеното кралство.

Премиерът разпореди пълна мобилизация по прибирането на българите от Великобритания:

„Да могат всички български граждани да бъдат прибрани в родината си, така както при първата вълна на епидемията, спомняте си, включително и правителственият „Еърбъс“ отиде да прибере хора. В случаят цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха, висенето по границите на наши сънародници“.

При пристигането на летищата сънародниците ни ще бъдат изследвани с антигени тестове и ще се поставят под карантина, а от 1 януари ще се изисква PCR тест. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Здравният министър Костадин Ангелов:

„След Нова година въвеждаме изискването за представянето на PCR тест, каквито са и препоръките на ЕС. PCR тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на човека на територията на България“.

Министърът на външните работи докладва, че посолството ни в Лондон оказва пълно съдействие на наши сънародници, но прибирането е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави.

Представители на посолството са оказали помощ на чакащите на границата при Дувър българи, осигурили са храна и вода на бедстващите там, осъществили са контакт с местните власти в опит да облекчат ситуацията, но има и още наши сънародници в затруднение:

Българи, които са напуснали квартирите си, тъй като са с прекратени трудови договори, студенти, които поради усложнената ситуация там са помолени да напуснат общежитията – които са наистина в трудна ситуация. Те де факто няма къде да живеят там“.

Полетите от Великобритания ще кацат на големите летища София, Пловдив, Варна, Бургас, като министърът на транспорта призова да не се извършват несъществени пътувания.

 

Първият редовен полет на „България Ер“ от Лондон до София ще излети на 24 декември, в 17 ч. от летище “Хийтроу“, съобщават от Министерството на външните работи

Полетът е предвиден за утре с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището.

50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на „България Ер“ те ще се приберат първи, като ще им бъдат предложени билети на преференциални цени.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.