България ще строи база на НАТО, част от средствата ще осигури Алиансът

България ще строи база на НАТО, част от средствата ще осигури Алиансът

SHARE

Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол, които се планира да бъдат изградени за многонационалната бойна група на НАТО. Това каза военният министър Тодор Тагарев, който вчера беше изслушан от комисията по отбрана в парламента. Засега в бюджета е заложена сума за проектиране. Очаква се част от средствата да бъдат осигурени от НАТО. Базите ще бъдат построени в с. Безмер и с. Кабиле.

“Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура”, обясни Тагарев във връзка с въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин за безопасността на хората, които живеят в региона, както и техните протести и подписката срещу разполагането на силите на НАТО.

Министърът заяви, че според военните експерти регионът на с. Безмер и с. Кабиле е подходящ, “тъй като се търси място с възможност за учебна бойна подготовка и летища или поне едно летище. Добре е да има достъп до море, макар да не е задължително. До момента това е намерението на Министерството на отбраната”, обясни Тагарев. И подчерта, че все още няма окончателно решение на министерството за построяването на “малкия град” за силите на НАТО, но и че “не можем да отлагаме дълго време”.

Тъй като се очаква базите да са готови до 2025 г., министърът заяви, че ако войната в Украйна е приключила, “тогава ще имаме нови казарми, защото в българската армия казарми не са строени от поне 40 години”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.