България, Русия, Украйна, Сърбия са световният център на боевете с кучета, установи разследване на BBC

SHARE
“Разследване на Би Би Си в тъмния свят на организираните боeве с кучета открива незаконна търговия с боеви кучета, простираща се от Източна Европа до Уелс.
Бойците се изправят един срещу друг, готови.

Един се втурва напред, сблъскват се челюсти.

Земята вече е покрита с кръв.
По-лекият печели, вкопчен в противника си.

Черният е загубил способността да отвръща. Сега той просто се бори за оцеляване.

В крайна сметка се опитва да ходи, но се срива, краката се предават, главата удря в земята.
Борбата свърши. Кучето умира на следващия ден.
На кучетата това поведение не им е естествено в природата, казват експерти.
Те биват обучавани от мъже, които се усмихват, насърчават ги и залагат, докато животните им се разкъсват на парчета.
Това е смущаващият свят на организираните боеве с кучета.”


Така започва страшната история на BBC. Оказва се, че всъщност става дума за добре организирана глобална мрежа, която се организира чрез секретни групи във Фейсбук. Един от основните играчи е Ивайло Николов от Русе.

С помощта на българския офис на “Четири лапи” “Терминал 3” разговаря с Марк Рендъл, който е част от екипа под прикритие:

Поздравления за разследването! За мен като човешко същество, а и като някой, който собствено има две кучета, тази история е разбиваща! Става ясно от репортажа, че Балканите са своеобразен център на този бизнес. Придобихте ли представа за действителните му размери обаче?

Да, успях да свърша работа с помощта на приятел в Гърция и на Балканите. Само на един скрит уебсайт аз проследих 157 000 бойни кучета по целия свят. 908 бяха в България. Това са само кучетата, които са “регистрирани” за боеве, без да са включени овчарските кучета, отглеждани за боеве в България и други страни в района.

Можем ли да говорим за организирана мрежа, част от която е един от героите на историята – българинът Иво, или става дума за независими играчи, но много?

Да, високо организирани са чрез социалните медии. Има независими играчи, но те бързо научават един за друг през Facebook.

А смятате, ли че Балканите са самият център на този вид “бизнес”?

Това е област, с която никой не се занимава и престъпниците използват тази липса на познания, за да преминават през границите и да местят бойни кучета. Русия, Украйна, Сърбия, България са основните центрове.

Какви са мястото и ролята на България конкретно?

Иво е в центъра на историята с куче, наречено „Зинкер“, което е добро бойно куче и е развъдил много, които сега се намират по целия свят.

От репортерския си опит знам, че понякога някои неща остават неразказани във вече готовата история. Какво можете да добавите към своята?

Иво обича да води редовно кучетата до Карибите, тъй като му харесва луксозният живот там. Той лети с бойните кучета от летището в България, използвайки фалшиви български паспорти за домашни любимци.

Защо избрахте да работите по тази тема?

Никой не се занимава с боевете с кучета в глобален мащаб. Знам, че това е голям проблем и с моето минало в разследвания, свързани с животни и сериозни престъпления, имаше смисъл да отида под прикритие, за да осветля ситуацията.

Цялата история на BBC можете да видите тук.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.