България попадна в новините на телевизия АРТЕ с истерията около Стратегията за...

България попадна в новините на телевизия АРТЕ с истерията около Стратегията за детето

SHARE

Немско-френската телевизия АРТЕ излъчи репортаж за България на 17 ноември. Това се случва доста рядко. Последният документален филм, който правиха за България, беше посветен на Биволъ и Лозан Панов. Преди това телевизията направи и репортаж за битката на българите срещу корупцията, за протестите през 2013-204 и Делян Пеевски.

Телевизионният канал АРТЕ е доста различен от обикновените новинарски телевизии и представя себе си като „европейско културно пространство“. Този път България успя да привлече вниманието на телевизия АРТЕ с истерията около Стратегията за детето, която започна в началото на годината и която кулминира през октомври, когато уплашени родители прибраха панически децата си от училище. Това се случи след фалшиви сигнали, че децата ще бъдат отнемани от семействата и че социалните правят проверки в училищата, за да взимат деца. За екипа на телевизията цялата тази история звучи меко казано странно, но дали е така за нас, които живеем с тези фалшиви новини не от вчера?

Историята се повтаря за втори път. Миналата година преживяхме същото около дезинформационната кампания покрай дебатите за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Митичният „джендър“ продължава да буди страх и ужас, въпреки, че такова понятие няма или по-скоро значението на думата е на светлинни години от станалата нарицателно дума, описваща всичко враждебно, различно и чуждо. Тази година в епицентъра на истерията е Стратегията за детето и страшните норвежци. В последният месец под прицела на дезинформацията е и Законът за социалните услуги.

Какво ли ни очаква догодина? Предложение за забрана на абортите?

Но колкото и да е екзотично и може би дори налудничаво това, което се разказва в репортажа, за хората в Париж например, ние българите не бързаме да се подсмихваме, защото вече отдавна живеем в тази подменена реалност и знаем, че последствията могат да бъдат истински. И страшни.

Можете да гледате репортажа от телевизия АРТЕ, Новинарската емисия „Досие Европа“, излъчен на 17 ноември тук:

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.