България помогна на ФБР за разбиване на схема за рекет чрез интернет

България помогна на ФБР за разбиване на схема за рекет чрез интернет

SHARE

Български разследващи са съдействали на американското Федерално бюро за разследвания (ФБР) да бъде разбита схема за рекет чрез интернет.

Във Флорида е задържан канадски гражданин, за когото се смята, че е получил чрез изнудване над 27 милиона долара. В момента на задържането му у нас са иззети сървъри, чрез които е извършвана престъпната дейност.

 

Системата е функционирала чрез т.нар. фишинг-метод, при който компютрите на жертвите биват заразени с вирус чрез примамващо имейл съобщение, а впоследствие похитителите искат откуп за заключените данни.

Според заместник-главния прокурор Борислав Сарафов България става все по-предпочитан партньор на ФБР за разследване за случаи като този.

„В интернет също се извършват точно такива престъпления каквито се извършват и в живота – изнудвания, трафик на наркотици, всъщност всичко това, което се извършва в живота се извършва и в така наречения даркнет“, каза той.

„Българите са доста способни, технически много грамотни, и както сами знаете, ние не стоим встрани от тези последствия. Не случайно самите колеги от Федералното бюро за разследване ни считат за един изключително стойностен и качествен партньор в тези разследвания“, каза още Борислав Сарафов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.