България отваря моловете от понеделник след разпореждане на Борисов

България отваря моловете от понеделник след разпореждане на Борисов

SHARE

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди организация за отварянето на търговските обекти от понеделник. Заповедта ще бъде издадена от здравния министър по-късно днес.

Борисов е разговарял с представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация, съобщават от пресцентъра на кабинета.

След срещата, на която присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, премиерът Борисов е издал разпореждането.

„С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, посочи Борисов.

По време на срещата детайлно са били разискани условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас. Бил е изтъкнат също приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му.

Премиерът Борисов е отбелязал още, че е задължително да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани.

Припомняме, че вчера от Българската стопанска камара (БСК) настояха за цялостно възстановяване на дейността на търговските центрове.

Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата, се посочва в писмото от БСК.

“Ако моловете не работят, това вреди не само на фирмените бюджети, но и на този на държавата. Важно е икономическите субекти да се върнат към дейност възможно най-скоро”, каза Емил Караниколов но брифинг в ранния следобед. Моловете ще работят при спазване на изключителни правила за здраве и сигурност, подчерта той.

В заповедта на здравния министър ще бъдат дадени точни инструкции как ще функционират търговските центрове. Заповедта се очаква до края на деня.

Готви се санитарен протокол, уточни вицепремиерът Томислав Дончев.

Решението е поредна стъпка в опита на правителството да нормализира икономическия живот в страната след наложените ограничения. Извънредното положение изтече на 13 май, а Министерският съвет обяви извънредна епидемична обстановка до 14 юни. По време на извънредната епидемична обстановка ще действат ограничения за влизане в страната, продължава карантината и изолацията за заразени и контактите им. Ще бъдат затворени някои търговски обекти и ще се съблюдават мерки за дистанция, носене на маски в обществения транспорт и на закрити места, както и забрана за пазаруване между 8,30 и 10,40 часа за хора под 60 години. На работодателите ще бъде издадена препоръка служителите им над 60 г. да работят от къщи. Отпаднаха всички ограничения за посещения на паркове и градини, но остава забраната за сядане по пейките. Ще бъде подновено извършването на трансплантации.

България въведе извънредно положение на 13 март, за да ограничи разпространението на епидемията от коронавирус. То беше удължено с два месеца до 13 мах. Над 2000 заразени с коронавируса бяха регистрирани в България от 6 март насам, починалите са над 95.

България не е сама в усилията си да нормализира икономиката и обществения живот. В цяла Европа правителствата се надяват икономиките им да отскочат бързо нагоре, но предварителните стъпки за възобновяване на дейността вероятно предвещават бавно възстановяване, което ще продължи месеци. След повече от 150 000 смъртни случая на континента – повече от половината от глобалния брой, европейските лидери предприемат предпазлив подход за реактивиране на обществения живот.

 

Мрачните перспективи бяха подчертани от прогнозата на Европейската комисия от 6 май за безпрецедентния срив от 7,4% на икономиката в Европейския съюз за тази година, най-лошата рецесия в неговата история. Дори тази страшна прогноза предполага, че вирусът ще се държи под контрол, докато страните членки постепенно премахват блокирането.

И сякаш това не е достатъчно – южноевропейските държави, които са особено силно засегнати от огнището, имат ограничена способност да реагират поради големи купчини публичен дълг. Комисията прогнозира спад в икономиките през тази година от над 9% в Италия, Испания и Гърция, в сравнение с 6,5% спад в Германия.

В Германия, която миналата седмица обяви планове за широко рестартиране на най-голямата икономика в Европа, понижението на новите случаи беше подтиснато от тревожно увеличение на скоростта на разпространението, като така нареченият фактор на възпроизводство нараства до 1,13. Страната позволи на всички магазини да се отворят отново и проправи пътя за рестартиране на бизнесите на ресторанти, барове и професионален футбол.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.