България може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона евро по...

България може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона евро по плана на Европейската комисия

SHARE

От пресслужбата на правителството обявиха официалната информация за възстановителния план на Европейската комисия за справяне с кризата от Covid-19. Планът е на обща стойност 750 милиарда евро. България може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона евро по плана на Европейската комисия за справяне с икономическата криза, породена от Covid-19. Две трети от тях – или 9,2 милиарда евро ще са под формата на безвъзмездна  помощ, една трета или 3,1 милиарда евро ще могат да се изтеглят като кредит. Срокът за усвояването на средствата по възстановителния план ще е до 2024 г.

За периода 2021-2027 г. за България се предлага бюджет от 16,7 милиарда евро, от тях за кохезионна политика са предвидени близо 8,8 милиарда евро и близо 5 милиарда евро за преки плащания по Общата селскостопанска политика.

„От особена важност за нас е своевременното постигане на сделка по така предложения План за възстановяване на ЕС. Така ще бъдат осигурени средства за продължаване на мерките за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата“, пише в презентацията на правителството и посочват, че България е една от общо 4-те държави членки, които получават повече средства за Кохезионна политика, в сравнение с периода 2014-2020 г

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.