България и Румъния лидери по онкологични заболявания

България и Румъния лидери по онкологични заболявания

SHARE

В Европейския съюз българките и румънките боледуват и умират най-много от рак на шийката на матката, става ясно от здравните анализи на европейските институции. Данните не са от българския раков регистър, защото от 6 години той не функционира.

От цяла Европа само в България и в Словакия няма Държавен раков план, а според онколозите – скрининговите ни и профилактични програми на практика не работят.

„Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при жените в България. Годишно имаме около 1000-1100 нови случаи. Между 300 и 400 са смъртните случаи. Няма спад на онкологичните заболявания”, коментира доц. д-р Здравка Валерианова, ръководител националния раков регистър.

В Скандинавските държави и Австралия почти всички млади мъже и жени са ваксинирани, а тестовете са безплатни и задължителни. Там отчитат под 5 процента заболели от рак на шийката на матката. „Трябва да се знае, че всеки може да се разболее от рак”, коментира проф. д-р Златко Кълвачев от МБАЛ „Надежда”.

Сега здравната ни система разчита, че всеки сам ще отиде да се изследва, а преди години участъковите лекари са се грижели за това всяка жена задължително да преминава през тест за човешки папилома вирус, спомня си един от водещите онкохирурзи. Увеличава се броят на жените с това заболяване, казва и д-р Любомир Еленчев от МБАЛ „Надежда”.

Реалната цифра на новозаболелите в България е 35 хиляди души. Най-много са регистрираните от рак на простатата, дебело черво и белите дробове.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.