Байдън критикува Тръмп, че мълчи за Навални

Байдън критикува Тръмп, че мълчи за Навални

SHARE

Кандидатът за президентския пост в САЩ от Демократическата партия Джо Байдън разкритикува президента Доналд Тръмп, че мълчи за отравянето на руския опозиционер Алектсей Навални с вещество от групата на “Новичок”.

Методът на атака (срещу политически опонент) не оставя съмнение кой е отговорен – руската държава”, каза Байдън в изявление, публикувано на неговия уебсайт.

„Този безобразен и нагъл опит за посегателство срещу живота на Навални е поредният инцидент в дългата история на убийства и отравяния на дисиденти, разследващи журналисти, антикорупционни активисти и лидери на опозицията при режима на Путин. Това е отличителна черта на руския режим, който е толкова параноичен, че не желае да търпи никаква критика или несъгласие”, изтъкна Байдън.

Той разкритикува президента Тръмп за мълчанието му за отравянето на Навални. “Кремъл, без съмнение, вярва, че може да действа безнаказано. Доналд Тръмп отказа да предяви претенции към Путин, наричайки го “невероятен човек”. Той не каза нищо по повод разузнавателната информация, че Путин е определил парична награда за главите на американски войници в Афганистан. Той все още не е осъдил покушението върху живота на Навални. Неговото мълчание е съучастие”, заяви кандидатът за президент на Демократическата партия.

Байдън обеща, че като президент ще направи онова, което Тръмп отказва да направи – „ще работи със съюзници и партньори, за да постави под отговорност режима на Путин за извършените престъпления“.

Лаборатория на въоръжените сили на Германия установи, че Алексей Навални е жертва на атака с бойно отровно вещество от групата “Новичок”. Правителството на ФРГ прие без съмнения изводите на военната  лаборатория. Отговорът на Кремъл бе, че руските лаборанти не са открили следи от такова вещество в организма на Навални преди прехвърлянето му в берлинска болница. Говорителят на президента Дмитрий Песков обяви, че Русия е готова за всестранно взаимодействие с Германия за изясняване на всички обстоятелства около Навални. Говорителката на МВнР Мария Захарова каза, че руският посланик в Берлин не е получил никакви доказателства от лабораторния анализ в Бундесвера, а само е бил уведомен за него.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.