Бъдещето на “Златен век” е върху везната на Темида

Бъдещето на “Златен век” е върху везната на Темида

SHARE

Във връзка с искането на кмета на район “Лозенец” – Столична община Константин Павлов до началника на ДНСК за издаване на заповед за премахване на сградата “Златен век”, следва да се има предвид, че органите на ДНСК са установили нарушения и са приложили преустановителна административна мярка – спиране на строежа, която бе отменена на първа инстанция, съобщиха днес от Дирекцията за национален строителен контрол.

Уточнява се също, че към момента строежът е спрян ефективно, а нови действия от ДНСК може да има след приключване на съдебното производство във Върховния административен съд.

Междувременно в писмо до медиите от “Демократична България” – обединението, което издигна новия кмет на “Лозенец”, изразяват недоволство, че Павлов е първият и единствен засега орган на власт, който е предоставил на публичното внимание юридическо становище за законността на обект “Златен век”. “От произнасяне по този въпрос до момента се въздържа компетентният по закон началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Арх. Здравко Здравков – главният архитект на Столична община, от своя страна също отклонява темата”, се казва в съобщението.

34-етажният небостъргач е най-големият проект на строителната компания “Артекс”, която стана популярна тази година, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от нея луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара. От фирмата уточниха, че спирането на строежа е причинило загуби за компанията в размер на 1.8 млн. лева.

“Златен век” беше спрян от ДНСК в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения – несъответствие между строежа и книжата за него.

В края на юли съдът отмени спирането на изграждането на сградата на фирмата “Артекс”. През август ДНСК внесе касационна жалба до ВАС, с която поиска отмяна на решението на Софийския административен съд по казуса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.