SHARE

Починалият на 25 август републикански сенатор Джон Маккейн е един от най-известните критици на режима на Путин. Това често дава повод на руската пропаганда да го обрисува като русофоб, но през 2013 г. той публикува материал в руския сайт “Правда”, в който оборва именно това. Публикуваме материала на сенатор Маккейн “Руснаците заслужават по-добро от Путин”

Когато редакторът на “Правды.Ру” Дмитрий Судаков ми предложи да публикува мой коментари, той ме определи като политик, “застъпващ антируската гледна точка вече много години”. И действиетелно руските граждани не за първи път чуват за мен да се говори като за техен противник.

Доколкото моята цел сега е да разруша тази фалшификация, използвана от правителството на Русия, за да съхрани властта и оправдае корупцията си, позволете ми поправя тази неистина.

Аз не съм русофоб. Аз съм русофил, далеч по-голям русофил от този режим, който така лошо ви управлява днес. 

Казвам това, защото уважавам достойството ви и правото ви на самоопределение. Вярвам, че трябва да живеете в съотвествие с предписанията на съвестта ви, а не на правителството. Вярвам, че заслужавате възможността да подобрите живота си, да живете в страна, където икономиката процъфтява и създава блага за мнозина, а не само за онези, които имат власт.

Трябва да живеете в правова държава, където законите са ясни, справедливи и се променят последователно и безпристрастно. Казвам това, защото вярвам, че на хората в Русия, не по-малко от америкаците, са им дадени от Твореца неотчуждими “права на живот, свобода и стремеж към щастието”, както гласи американската Декларация за независимост.

Руският гражданин не може да публикува подобно заявление, каквото аз правя. Президентът Путин и неговото обкръжение не вярва в тези ценности. Те не уважават вашето достойноство и не признават вашата власт над тях.

Те наказват несъгласите и арестуват опонентите. Те манипулират изборите ви. Те контролират медиите. Те преследват, заплашват и пречат на организациите, които защитават правото ви на самоуправление. За да съхранят властта си, те поощряват разрастването на корупцията във вашия съд, икономика, тероризират и даже убиват журналисти, опитващи се да разобличат покварата им.

Те пишат закони, в които уреждат непримиримостта към тези, чиято сексуална ориентация те осъждат. Те вкарват в тъмницата състава на пънк-рок група за престъплението, че са били провокативни и вулгарни и имали дързостта да протестират срещу деянията на президента Путин.

Сергей Магнитски не бе борец за човешки права. Той бе финансов експерт в московска правна кантора. Той бе обичан руснак, който не е свършил нищо необичайно. Той разоблични една от най-крупните руски истории на кражба на частва собственост в страната. Той вярваше във върховенството на закона. И за този си възглед и мъжество се озова в Бутирската тъмница, където го държаха без съд, пребиваха, той се разболя и умря.

След смъртта му направиха процес, напомнящ процесите от сталинистко време, и, разбира се, той бе намерен за виновен.

Това не бе престъпление само към Сергей Магнитски. Това бе престъпление срещу целия руски народ и правото ви на справедливо управление. Управление, достойно за Сергей Магнитски и за вас.

Президентът Путин твърди, че неговата цел е да възстанови величието на Русия както в очите на съгражданите си, така и на световната сцена. Но как точно той е възстановил вашето величие? 

Даде ви икономика, която почти изцяло се основава на няколко природни ресурса и ще се вдига и пада заедно с тях. Нейния разцвет няма да е задълго. А докато тя е такава – богатствата ще бъдат във владение на една шепа корупирани властимащи. Капиталът ще бяга от Русия, тъй като отсъства правовата държава и диверсифицираната икономика, което се възприема рисковано за инвестиции и предприемачество.

Даде ви политическа система, която се издържа на корупция и репресия и не е достатъчно силна, за да допусне несъгласните.

Как той е подсилил международните позиции на Русия? За съюзници на Русия взе най-агресивните и заплашващи всички тирани. Поддържа властта на сирийския режим, убиващ десетки хиляди от собствените си граждани и недопуска осъждането на тези зверства от ООН.

Този отказ да се обърне внимание на избиването на невинни, на тежкото положение на милиони бежанци увеличава вероятността за огромен пожар, който може да разпростре пламъка си сред други страни и трябва да му бъде обърнато международо внимание.

Той не издига репутацията на Русия в света. Той я разрушава. Той направи Русия приятел на тираните и враг на потиснатите. На нея не й се доверяват народи, които искат да направят планетата ни по-безопасно, мирно и процъфтяващо място.

Президентът Путин не вярва в тези ценности, защото той не вярва във вас.

Той не вярва, че свободата на човешката природа може да се справи със слабостите и да изгради справедливо, мирно и процъфтяващо общество. Или най-малкото – той не вярва, че може да направи граждани руснаците.

Затова и той действа така, използвайки слабостите, с помощта на корупцията, репресиите и насилието. Той го прави за себе си, а не за вас.

Аз вярвам във вас. Аз вярвам във вашата способност да се управлявате сами и в стремежа ви за справедливост и поглед към света на необятните възможности.

Вярвам във величието на руските хора, които тежко са страдали и смело са се борили с ужасни незгоди, за да спасят своя народ. Вярвам в правото ви да си създадете цивилизация, достойна за стремежите ви и жертвите ви.

Не критикувам вашето управление, защото съм русофобски настроен. Правя го, защото вярвам, че заслужавате управление, което вярва във вас и се отчита на вас.

Надявам се да видите деня, в който това ще стане.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.