SHARE

Стив Банън – стратегът на кампанията на Тръмп, който в края на миналата година напусна Белия дом и се посвети да обединява крайнодесните движения в Европа – днес излезе с предложение: Да се национализира facebook, както и данните на Google.

Интересното е, че само преди дни британският любител на комунизма Джеръми Корбин излезе с подобно предложение.

Самоопределящият се за троцкист лидер на Лейбър заяви, че обмисля да създаде “държавен facebook”, а тъй като и той като последователите на Тръмп смята, че медиите са предубени към него, обмисля да принуди в собствеността на големите медии да имат дял “работниците и потребителите”.

Приликите не спират дотук. Крайните леви из цяла Европа като Корбин и френския Меланшон са противници на ЕС (“капиталистически заговор”, както го определя Корбин) и НАТО (“американски империализъм”). Те са също и яростни противници на руските санкции, които са “провокация”, която ще доведе до “война с Русия”.

Изненадващо, новото “алтернативно дясно”, “автентично дясно”, “истински консерватори”, “истински либертарианци” е на същото мнение.

Докато Банън обикаля европейските столици да обединява крайнодесните сили срещу ЕС, то “либертарианецът” Ранд Пол предложи да се “говори с Русия за размера на НАТО”.

Ранд Пол е републикански сенатор, син на един от тарторите на либертарианското движение Рон Пол. Ученията на Айн Ранд  течат така силно във вените на семейството, че синът дори е кръстен на нейно име. Същият е единственият републиканец противник на санкциите срещу Русия, гласува против приемането на Черна гора в НАТО и както веднъж заяви починалия сенатор Джон Маккейн:

“Сенаторът от Кентъки сега работи за Владимир Путин”, визирайки Ранд Пол.

И примерите не свършват дотук. Преди няколко дни стана ясно, че личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани – също дългогодишен републиканец – е изпратил писмо на румънското правителство, в което осъжда съдебната реформа в Румъния и подкрепя опитите на правителството да я прекрати.

Управляващите в Румъния, от които мнозина са заплашени от обвинения, подсъдими или осъдени, са левите социалдемократи, наследници на старите комунисти. Тях именно защитаа и Руди Джулиани.

Всъщност за “истинско дясно” сред хора, които искат национализация на частни компании, роптаят срещу институциите и върховенството на закона и раздуват до безпрецедентни нива държавния бюджет,  не може да става и дума.

Става дума за хора, които искат да разрушат Запада и неговите институции заради собствените си или чужди интереси – пряко или косвено свързани с тези на Кремъл.

В демагогията и фалшивите етикети те виждат своя начин да постигнат това. А в медиите и върховенството на закона – единствената пречка пред авторитарните им амбиции.

Амбиции, постигнати със същите средства като тези на комунистите, от които единствено ги различават собствените етикети, с които се разграничават.

А що се отнася до истински консерватизъм – въплъщаващ любов към родината, съхранение на институциите, строги закони, ниски и предпазлива намеса на държавата в пазара – то едва ли има по-добър пример за това от Джон Маккейн.

Днес е неговото погребение във Вашингтон, на което Тръмп няма да присъства.

SHARE