SHARE

В петък “Шпигел” и “Зюддойче цайтунг” публикуват видеозапис от 2017 г., на който настоящият вицеканцлер на Австрия и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС – Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на жена, представяща се за племенница на руски олигарх, размяна на държавни поръчки срещу политическа подкрепа. В събота сутрин гръмнаха световните медии.

Жената от видеозаписа заявява, че иска да инвестира 250 млн. евро в Австрия, а Щрахе отговаря, че инвеститорът може да се надява да получи строителни проекти на завишени цени, които преди това са били поверявани на австрийската компания “Щрабаг” (Strabag), разказва “Свободна Европа”. В замяна лидерът на АПС иска партията му да получи дарения и обяснява как те могат да бъдат получени през някаква неправителствена организация. Той уточнява, че благодетели са прехвърляли суми от 1-2 млн. евро за партията чрез въпросната организация и по този начин е бил избягван контролът на Сметната палата. В записа е уловено и предложение от страна на Щрахе към неговата събеседничка да закупи най-големия вестник в страната „Кронен цайтунг“ (Kronen Zeitung), който да му окаже подкрепа по време на кампанията преди изборите.

Реакцията на австрийския премиер Себастиан Курц бе светкавична – той поиска и получи оставката на Щрахе. Крайнодесният лидер от своя страна не пропусна да популяризира най-модерната отрова за ЕС тези дни – умели манипулативни изказвания от уж загрижени, уж патриоти, уж политици – с обвинения, че “мрежи” и “тайни служби” са изфабрикували целенасочени компромати срещу него. Това също така потвърждавало слуховете за чужда намеса в европейските избори. Разбира се, конкретика по тези въпроси липсва.

Преди дни в “Терминал 3” ви разказахме за заявката на Себастиан Курц за предстоящите европейски избори и бъдещето на ЕС. В анализа си Димитър Анев го позиционира като един от новите лидери, които заедно с Макрон ще работят за една “Нова Европа” на смисъла и действието. Неслучайно един от водещите слогани на управляващата Австрийска народна партия в предизборната кампания е „Да направим Европа по-добра заедно”.

Посочено е също така, че в предизборната кампания се наблюдават редица различия в позициите относно Европейския съюз между двете партии от управляващото мнозинство. За разлика от Австрийската народна партия, която е част от семейството на Европейската народна партия (ЕНП), Партията на свободата на Австрия е част от семейството на „Европа на нациите и свободата”, където крайнодесният лидер Хайнц-Кристиян Щрахе си партнира с „Лигата” на Матео Салвини и с Националния фронт на Марин льо Пен.

До скандала днес австрийската социологическа агенция OGM прогнозира, че управляващата Австрийска народна партия ще спечели европейските избори, като получи 30-31 процента, следвана от коалиционния си партньор, Партията на свободата на Австрия, с 27-28 процента от вота. На трето място се нарежда Социалдемократическата партия на Австрия с 24-25 процента, следвана от либералите от Neos и зелените от Die Grünen, които най-вероятно ще получат поравно – 7 процента от крайния вот на 26 май 2019 г. Предстои да видим дали този резултат ще се запази, или ще се отрази на резултата на крайните националисти.

Остава и решението на дилемата, пред която е изправен австрийският премиер Себастиан Курц – нови избори или продължаване на коалицията с крайните националисти, но с нов лидер.

И той не се поколеба.

В кратко изявление в 19.45 местно време Себастиан Курц обяви решението си за предсрочни избори в страната с мотива, че не може да работи повече с Австрийската свободна партия след огромния корупционен скандал, в който е замесен нейният лидер и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, а не може и да управлява със социалдемократите, които не споделят неговите ценности. Той е информирал за това решение федералния президент.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.