Австрийският канцлер си навлече критики, защото обикаля без маска

Австрийският канцлер си навлече критики, защото обикаля без маска

SHARE

Австрийският канцлер Себастиан Курц беше подложен на критики след посещение на изолирана долина на границата с Германия, чиито жители са се струпали, за да се срещнат с него, и не са спазвали ограничителните мерки за борба с коронавируса, предаде “Франс прес”.

 

Вчерашното посещение на Курц в Клайнвалсертал, в алпийската провинция Форалберг, на повече от 600 км от Виена, беше първото му пътуване от седмици. Идеята беше то да стане символ на постепенното смекчаване на мерките за изолация, наложени в средата на март, за да се попречи на разпространението на Ковид-19. Но видеозапис на местни медии показа как Курц, който не носи маска, е заобиколен от десетки хора, повечето от които също без маски. Записът предизвика силни емоции.

 

Правителството отказа да поеме отговорност за случилото се, като подчерта, че не е организирало множеството и че Курц многократно е молил поддръжниците си да спазват дистанция. Опозицията обаче обвини в безотговорност канцлера, който трябва да дава пример. Една партия дори заплаши да подаде жалба в съда.

“Може ли някой да ми обясни защо това “коронапарти” е позволено и защо маските се носят като украшения?”, попита в Туитър Флориан Кленк, главен редактор на австрийския седмичник “Фалтер”.

 

Австрия беше една от първите страни, облекчили в средата на април някои ограничения срещу коронавируса, и се смята за пример в това отношение, припомня АФП. Други коментари отбелязват, че ако подобни срещи са позволени, няма причина да остават затворени театрите и кината.

Долината Клайнвалсертал е достъпна само по път, минаващ през Германия, и нейните жители са подложени на особено тежка изолация, защото границата е затворена до 15 юни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.