Австралия разследва външна намеса в политиката чрез социалните мрежи

Австралия разследва външна намеса в политиката чрез социалните мрежи

SHARE

Австралия започва разследване срещу възможна външна намеса във вътрешната си политика, за която са използвани социалните мрежи “Фейсбук”, “Туитър” и “Уичат”. Действията на властта в Камбера са свързани с притесненията, че Китай търси различни начини за увеличаване на влиянието си в страната, предаде “Ройтерс”.

„Възходът на фалшивите новини и дезинформационните кампании представляват реална опасност за демокрацията не само в Австралия, но и в целия свят. Трябва да предпазим нашата демокрация от злонамерени външни играчи“, каза депутатът от Лейбъристката партия Пени Уонг.

Разследването ще продължава да тече до 2022 г., малко преди Австралия да проведе следващите си парламентарни избори.

Въпреки че не споменават конкретен повод за действията си, те са плод на силните подозрения срещу Китай, коментира “Ройтерс”. През ноември разузнавателната служба на Австралия обяви, че започва разследване за това дали от Пекин са опитали да внедрят свой агент в местния парламент. През септември “Ройтерс” публикува разследване, според което големите атаки срещу сървърите на трите най-големи партии в Австралия са били подложени на атака от китайска страна.

През 2017 г. правителството, оглавявано от тогавашния министър-председател Малкъм Търнбул определи Пекин като конкретна причина за въвеждането на законодателство, което задължава лобистите, работещи за други страни, да се регистрират.

Китай отрича всички обвинения в намеса и обяви реториката и действията на австралийските власти като „манталитет от времето на Студената война“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.