SHARE

От Атлантическия съвет на България остро разкритикуваха Министерството на отбраната (МО), което “след гафа със салютите сега МО отдаде чест и на „Безсмъртния полк“.

Публикуваме цялата позиция на Атлантическия съвет:

 

На 9 май, Деня на Обединена Европа, на сайта на Информационния център на МО се появи материал за честването на т.нар. „Безсмъртен полк“. Въпросната инициатива е хибридна операция на Кремъл, насочена срещу България и съюзниците ни в НАТО. В редица държави от бившия СССР властите не позволяват провеждането на тази провокативна акция, а носенето на т.нар. „георгиевски ленти“ е забранено като символ на войнствената, завоевателна имперска политика на Москва.

Материалът на Информационния център на Министерството на отбраната е илюстриран със снимка от проявата в София, на която най-отгоре стои руският национален флаг.

Недопустимо е българска държавна институция, още по-малко Министерството на отбраната на евроатлантическа България, да популяризира на своя страница в Интернет подобно събитие, което е част от хибридната война на Руската федерация срещу държавата и обществото ни.

Припомняме, че това не е първата неуместна проява на Министерството на отбраната, която най-малкото предизвиква недоумение у нас и сред съюзниците ни.

Още е пресен споменът за салютите пред паметника на съветската армия – окупатор на България от месец февруари т.г. Тогава по време на провокативното, организирано от руското посолство у нас, честване на руския празник Ден на защитника на отечеството и 100 години от създаването на Червената армия, точно пред паметника на съветската армия по някакво странно съвпадение бяха дадени военни салюти.  Официално те бяха  представени като част от президентския официален протокол в чест на сръбския президент, който тогава беше на посещение у нас. Странно съвпадение, за което впоследствие се чуха неловки оправдания и обяснения от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Във връзка  с въпросната публикация на сайта на Информационния център на Министерството на отбраната е наложително министърът на отбраната да се разграничи от действията на подчинените му служители по връзките с обществеността и да вземе неотложни мерки да не се извършват повече подобни прояви, които могат да се характеризират и като провокации.

Ако не направи това министър Каракачанов, то тогава следва министър-председателят Бойко Борисов да даде оценка на случващото се в Министерството на отбраната и да отговори на въпроса как тази провокация  се вписва в мястото и ролята на България като съюзник в НАТО и ЕС, особено в светлината на сегашното председателство на Съвета на Европейския съюз и в навечерието на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 16-17 май 2018 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.