Асоциацията на заведенията прогнозира 50% фалити в бранша

Асоциацията на заведенията прогнозира 50% фалити в бранша

SHARE

Българската асоциация на заведенията прогнозира фалити за половината бранш, който в момента е сред най-тежко засегнатите от извънредното положение, и призова за незабавни икономически мерки и спешна среща с отговорните институции.

 

“В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 хил. души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година”, се казва в позиция на асоциацията. Изтъкват, че вече има фирми, дадени на съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март.

 

Ресторантьорите посочват, че мярката 60/40 за тях не работи, защото в извънредното положение всичките им обекти са затворени и нямат приходи. Пречка е и условието в мярката ползващите я да нямат никакви задължения към бюджета. Затова от асоциацията предлагат мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като заведенията и хотелите отворят и заработят, макар и с намален обем.

 

Изтъкват, че все още не са известни правилата за кандидатстване за кредити по програмата на Българската банка за развитие, нито условията за отсрочване на кредити на физически и юридически лица от страна на банките.

 

“Ние вярваме, че икономически мерки ще бъдат взети. Въпросът вече не е дали, а кога. Всяка минута е важна за нас. Защото в момента сме в невъзможност да разчетем разходите си и да разработим кризисни планове за излизане от положението”, се казва в позицията, която призовава за бързи и адекватни мерки. От асоциацията казват, че са готови да предложат пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и предлагат среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.