SHARE

Варненският окръжен съд е наложил временно задържане под стража на руски гражданин, издирван от САЩ за конспирация и компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара в периода 2014 – 2016 г, съобщи сайтът Defakto. 

Това е периодът, който обхваща разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Кремъл в американските избори.

Задържането на руския гражданин Александър Ж. се е случило по молба на източния федерален окръг на Ню Йорк. В последните месеци специалният прокурор прехвърля открити данни за престъпления на общите федерални прокуратури. За момента няма сведения задържането да е следствие на разследването на Мълър. Споменатият период обаче съвпада с хакерските атаки на Кремъл, описани от специалния прокурор в обвинението му от над 12 агенти на руското ГРУ за конспирация срещу САЩ. 

Британският разузнавач Кристофър Стийл бе споменал в “досието” за връзки на Доналд Тръмп с Русия, че съществува тайното руско скривалище в Пловдив, в което според неговата информация е трябвало да се укрият руски агенти след края на операциите им по намеса в американските избори.

Вчера президентът Доналд Тръмп поиска оставката на главният прокурор Джеф Сешънс, с което прехвърли надзора над разследването на специалния прокурор от заместника му Род Розенстайн към новия и.д. главен прокурор Матю Уитакър, който, преди да постъпи в администрацията, е писал статии как ще “ограничи” разследването.

Очаква се в близките седмици дългото мълчание на Мълър заради изборите в САЩ да спре. Специалният прокурор вече обвини и осъди множество души от обкръжението на Тръмп, включително мениджъра на кампанията Пол Манафорт – това е най-ясният сигнал, че скоро може всички да научим истината за случилото се през 2016 г. и зависимостите на Тръмп от Кремъл. Bloomberg се позовава на източници от Департамента по правосъдие, че специалният прокурор е готов да покаже свършеното от него до края на годината.

В американските медии също така излиза информация, че синът на президента Доналд Тръмп-мл. и неговият дългогодишен съветник Роджър Стоун очакват обвинения. Подобни са очакванията и за зетя на президента Джаред Къшнър.

Навярно скоро ще разберем и дали арестуваният днес в България  “Алесандър Ж.” е замесен в атаката над американските избори.

Съдът е определил задържане за срок до 60  дни с последваща екстрадиция в САЩ.

38-годишният руски гражданин е издирван  със заповед за арест на съдия от Районни съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин. Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.