Арести на протеста на проруската партия “Възраждане” срещу кабинета, ваксините и Бил...

Арести на протеста на проруската партия “Възраждане” срещу кабинета, ваксините и Бил Гейтс

SHARE

Извънпарламентарната партия “Възраждане” организира протест с няколко стотин души пред Народното събрание в София. Проявата не беше разрешена, защото протестите са забранени заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Организаторите бяха призовали хората “да си върнат държавата” и да поискат оставката на “престъпното правителство”.

Протестът беше рекламиран в социалните мрежи с лозунга “АЗ ИЗЛИЗАМ (с главни букви – б.р.) за правото ми на нормален живот”, което напомня на станалия популярен заради епидемията израз “Не излизайте”.

МВР съобщи, че са задържани общо осем души. Четирима от тях са отведени в полицията заради неизпълнение на полицейско разпореждане. В един е намерен нож, а друг е с множество криминалистически регистрации и е обявен за общодържавно издирване. У един от задържаните е открита тревиста маса, съобщава МВР, цитирано от БТА.

МВР отбелязва, че е налице “грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването”.

 

На протеста бяха издигнати лозунги срещу правителството, както и срещу Бил Гейтс. В последните седмици основателят на “Майкрософт” стана любима мишена на много теории на конспирациите, които го обвиняват, че извлича изгода от пандемията. Други протестиращи носеха лозунги срещу задължителното ваксиниране на децата – тема, която също провокира различни теории на конспирации по света.

 

Както на други прояви на партия “Възраждане”, някои от участниците вееха руски знамена или носеха тениски с лика на президента на Русия Владимир Путин. Протестиращите се обявиха и срещу кандидатстването на България в т.нар. чакалня на Еврозоната – нещо, което България е длъжна да направи по силата на договора си за присъединяване към ЕС.

 

В протеста се включи и бившата съдийка Румяна Ченалова. Преди седмица Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди решението на Висшия съдебен съдебен съвет (ВСС) да уволни от съдебната система съдия Ченалова. Тя беше отстранена преди 5 години, защото е “демонстрирала предубеденост по делото “Белведере”, забавила е администрирането на жалбите по същото дело и не е спазила сроковете за произнасянето по други 50 дела”.

 

Протестът беше излъчван на живо от Българска свободна телевизия, която е собственост на Българската социалистическа партия (БСП), втората по размер парламентарна група в Народното събрание.

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ "НИЕ СМЕ НАРОД! АЗ ИЗЛИЗАМ ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ!" пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ (14.05.2020)

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ "НИЕ СМЕ НАРОД! АЗ ИЗЛИЗАМ ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ!" пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ (14.05.2020)

Публикувахте от Българска свободна телевизия в Четвъртък, 14 май 2020 г.

Председателят на партията Костадин Костадинов напоследък отрича “Възраждане” да е проруска организация. В изказванията си досега той е силно критичен към ЕС и НАТО и никога не критикува Русия. Костадинов публично е заявявал, че Крим не е част от Украйна, а е част от Русия. На последните парламентарни избори през 2017 г. партията получи 1,1% от гласовете и остана извън Народното събрание, но получи право на държавна субсидия.

 

Преди ден Окръжната прокуратура във Варна съобщи, че разследва Костадинов за длъжностно присвояване в особено големи размери по повод два репортажа на Нова телевизия. Разследването трябва да установи дали Костадинов е присвоил партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията.

В края на март Софийската районна прокуратура обвини Костадинов за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника, защото е твърдял, че въведените от българските власти ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус са “пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите”.

Преди година Костадинов публикува видео с кадри от украинския сериал “Слуга на народа”, в който участва президентът на Украйна Володимир Зеленски. В кадрите млад мъж разстрелва десетки хора в помещение, подобно на пленарна зала. “В този клип стреляме срещу медии като вашата”, обясни тогава лидерът на партията Костадин Костадинов в телефонен разговор със Свободна Европа.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.