Апартаменти, власт, търговия с влияние и морал у нас и по света

Апартаменти, власт, търговия с влияние и морал у нас и по света

SHARE

Тази седмица Цветан Цветанов отговори на въпроса на Бойко Василев в “Панорама” “Чувствате ли се наказан?” така: “Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.”

Споделяме интервюто на един от основателите на “Терминал 3” Ивет Добромирова за “Денят с Веселин Дремджиев” на 25 март в “окото на скандала” “Артексгейт” вместо коментар на тази реплика.

Има разлика между “лобизъм” и търговия с влияние. Лобизмът не е непременно лош. Тогава, когато имаме власт, която се възползва от позициите си, за да се облагодателства или да облагодателства някого, тогава това е търговия с влияние.

Въпрос на морал е поемането на отговорност. Въпрос на работещо законодателство е преследването на отговорност.

В България има дефицит и от двете. Как е по света?

Германският президент Кристиян Вулф подава оставка през 2012 г., защото е разследван заради лизингови вноски за автомобил на съпругата си и обществено критикуван заради връзките си с “богати бизнесмени”. Всички разследвания приключват, без да установят злоупотреби, но докато те още текат той подава оставка с мотива, че е загубил доверието на хората. В Израел премиерът Нетаняху е разследван заради търговия с влияние и опит да наложи законодателство в полза на медиен олигарх срещу благоприятно отразяване на изборната кампания, както и за множество подаръци от приятелите му милиардери.

Едва ли ще видим ефективно разследване и действителни резултати в аферата с евтините апартаменти на властта и строителните разрешения на “Артекс”, но със сигурност ще има морална присъда – тя ще се отрази на резултата на ГЕРБ на европейските избори.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.