“Амнести интернешънъл”: Поне 208 са убитите при потушаванeто на протестите в Иран

“Амнести интернешънъл”: Поне 208 са убитите при потушаванeто на протестите в Иран

SHARE

Поне 208 души са загинали при потушаването на протестите в Иран, предизвикани от скока в цената на петрола, обявиха от организацията „Амнести интернешънъл“.

„Броят на хората, за които се смята, че са убити при протестите в Иран, които избухнаха на 15 ноември, се увеличи до поне 208“, се казва в изявление на базираната в Лондон правозащитна организация. Оценката се базира на данни от „достоверни източници“ в Иран. Смята се, че истинският брой на жертвите е дори по-висок.

Протестите в Иран започнаха в средата на ноември след като Техеран обяви ръст в цената на петрола с около 200%. Като причина бяха посочени санкциите на САЩ, които от своя страна бяха наложени след като Вашингтон се изтегли от ядреното споразумение с Иран, което предвиждаше поетапно отпадане на международните санкции в замяна на спиране на ядрената програма на Иран. Вашингтон смята, че Техеран не спазва условията на споразумението.

Демонстрациите в Иран бяха смазани от властите. Достоверна информация за събитията в Ислямската република обаче липсва, защото властите спряха достъпа до интернет на гражданите на Иран.

Филип Лутер, директор на програмата на „Амнести интернешънъл“ за Близкия Изток, определи броя на жертвите като „доказателство, че силите за сигурност на Иран са започнали ужасяващо кърваво отмъщение“. Той призова международната общност да гарантира, че виновните ще бъдат подведени под отговорност.

„Видеоклипове, анализирани и проверени от дигиталния отдел на „Амнести интернешънъл“ показват, че силите за сигурност стрелят срещу невъоръжени протестиращи“, се казва в съобщението на организацията. Освен това семействата на жертвите са заплашвани да не говорят пред медии и да не правят погребения за загиналите си близки.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.