„Амнести Интернешънъл“: Пандемията изложи на показ системното неравенство в света

„Амнести Интернешънъл“: Пандемията изложи на показ системното неравенство в света

SHARE

Свободата на медиите е най-критичната сфера в тазгодишния доклад за правата на човека на „Амнести интернешънъл“. Според правозащитната организация в условията на пандемия властите у нас са атакували журналисти и критици и са потушили с насилие антиправителствените протести. В световен мащаб пандемията е задълбочила социалните неравенства, отчита „Амнести интернешънъл“ в годишния си доклад.

Свободата на медиите у нас продължава да се влошава, журналисти, разследващи организираната престъпност и корупцията, са изправени пред интензивен политически и прокурорски натиск, отбелязва за страната ни „Амнести интернешънъл“.

Споменава се разпитът в прокуратурата на журналиста Николай Стайков, насилието срещу журналисти, отразяващи антиправителствените протести през септември.

Цитиран е и докладът за върховенството на закона на Европейската комисия, в който се повдига въпросът за прозрачността на медийната собственост.

Домашното насилие остава широко разпространено и значително слабо отразявано, пише още „Амнести интернешънъл“ за България.

Отбелязва се и карантинирането на няколко ромски общности в страната като мярка срещу разпространението на Covid-19.

В световен план докладът отчита засилване на неравенствата. В резултат от десетилетия на токсично лидерство етническите малцинства, бежанците, възрастните и жените остават най-силно засегнати от пандемията.

 

„Пандемията от Covid-19 драматично разкри и изостри неравенствата във и между страните и демонстрира крещящото пренебрежение на модерните лидери към човешките ценности“, заяви генералният секретар на организацията Аниес Каламар.

Според нея „светът е в хаос“ и политиците вече не могат да отрекат, че „социалната, икономическата и политическата системи се разпадат“.

 

Пандемията от коронавируса показа, че в света има системно неравенство и потисничество, произтичащи от несъвършенството на международната политическа система, се посочва в доклада, който описва мрачна картина от провалите на световните лидери да се справят с коронавируса и използването на пандемията като средство за ограничаване на човешките права.

Властите в няколко държави в Европа и Централна Азия използват пандемията, за да разширят своите правомощия, да потиснат свободите и да игнорират задълженията си за спазване на правата на човека, според авторите на доклада, който анализира ситуацията с правата на човека в 149 държави.

Националният интерес потъпка международното сътрудничество срещу Covid-19, пише правозащитната организация и посочва политиките на бившия американски президент Доналд Тръмп и богатите държави, които не правят достатъчно за доставки на ваксини за по-бедните.

Ние сме на кръстопът и трябва да се отърсим от всичко, което води о деградация на човешкото достойнство, призовават от „Амнести интернешънъл“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.