AirBG сигнализира: азотният диоксид, измерен във въздуха на София, е два пъти...

AirBG сигнализира: азотният диоксид, измерен във въздуха на София, е два пъти над нормата

SHARE

Мрежата от доброволци за измерване на чистотата на въздуха AirBG.Info отново измери стойностите на азотен диоксид на 30 места в София. Това е най-мащабното проектно измерване на азотен диоксид, правено в България. Данните показват опасно високи нива на замърсяване, като само една от 30-те измервателни дифузионни тръби показва стойност на допустимите норми.

 

Законодателството на ЕС и България определя пределно допустима средна годишна концентрация от 40 микрограма (мкг) на кубичен метър. За октомври в центъра на София са отчетени средни нива 70 – 80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид.

 

“Данните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднозначна – колкото по-голям трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Време е наистина за спешни мерки”, коментира резултатите ръководителят на проекта AirBG.Info Стефан Димитров.

 

Преди месец AirBG.Info обяви данните за концентрацията на азотен диоксид в София за месеците от юни до септември включително. Тогава повече от половината станции показаха резултати в горната граница на нормата. От септември обаче се наблюдава тенденция на покачване на концентрацията на азотен диоксид във въздуха.

 

Доброволците на AirBG.Info поставят на 30 различни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези измервателни уреди се сменят и пробите се изпращат в специализирана лаборатория в Швейцария, която потвърждава данните.

 

Азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит. “Симптомите от вдишания азотен диоксид са дразнене в очите или в носа, в дихателната система, усещане за по-трудно дишане или кашлица”, каза д-р Александър Симидчиев, пулмолог от сдужение “Здраве за всеки”. Преди няколко месеца той направил съвместно проучване с “Бърза помощ”, което показало, че в дни с по-висока замърсеност на въздуха в София рязко се увеличава и работата на спешните лекарски екипи.

 

“Не се разхождайте и не спортувайте в близост до автомобилния трафик, дори да сте в градина или парк! Избягвайте местата, където има задръствания от коли – там има много от опасния газ”, призовава Стефан Димитров. На шофьорите той препоръчва да не отварят прозорците на колите си в задръствания и да пътуват в ненатоварените часове на деня.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.