Агенция на ООН за борба с глада взе Нобеловата награда за мир

Агенция на ООН за борба с глада взе Нобеловата награда за мир

SHARE

Световната продоволствена програма – най-голямата агенция на ООН – взима Нобеловата награда за мир тази година, съобщи Нобеловият комитет. Призът отива при нея за “усилията ѝ за борба с глада, приноса ѝ за подобрявне на условията за мир в засегнати от конфликти райони и за действието ѝ като движеща сила в усилията да предотврати употребата на глад като средство за война и конфликти”.

 

Наградите през 2020 г. досега

 

Нобеловата награда за литература взе американската поетеса Луиз Глюк за “поетичния ѝ глас, който с аскетична красота прави съществуването на индивида универсално”, съобщи Шведската академия. Повече за нея четете тук. Призът по химия отиде при французойката Емануел Шарпентие и американката Дженифър Даудна за развиването на метод за редакция на гените. Даудна преподава в Калифорнийския университет, Бъркли. Шарпентие – в института “Макс Планк”.

 

Нобеловата награда по физиология и медицина е за Харви Дж. Олтър, Майкъл Хотън и Чарлс М. Райс за откриването на вируса на хепатит C.

 

Наградата по физика за 2020 г. отиде при Роджър Пенроуз от Оксфордския университет (половината) и Райнхард Генцел от института “Макс Планк” и Калифорнийския университет, Бъркли, и Андреа Гец от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (които ще си поделят другата половина).

Лауреатите тази година ще получат по-големи парични премии. За всяка награда са предвидени 10 милиона крони (1.1 милиона долара) в сравнение с 9 милиона крони предишните години. Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм. Ограничен брой гости ще бъдат поканени на церемонията на награждаване на Нобеловия лауреат за мир в Осло, макар че още не е ясно дали самият награден ще присъства.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.