SHARE

Руската авиация бомбардира контролираните от бунтовниците източни части на град Алепо в Сирия съвместно със самолетите на режима, като хвърли върху населените с повече от 250 000 души недопустимите във военното дело от години фосфорни и касетъчни бомби. В тези квартали няма нито един боец на ДАЕШ или “Ал-Кайда”.

И тъкмо в Алепо най-ясно и категорично рухна руската опорна точка, че Русия се бори срещу ДАЕШ и джихадистите.

Жертвите са най-малко 85, растат с всяка изминала минута. Бомбите оставят огромни кратери и унищожават дори бомбените убежища. Очевидци разказват в социалните мрежи, че самолетите на Путин и Асад бомбардират дори т.нар. бели каски, които се опитват да помагат при търсенето на оцелели след бомбардировките. Поне три случая има от последното денонощие, в което съвсем целенасочено са били атакувани техни отряди, докато са се опитвали да спасят някого от развалините.
В източните квартали на Алепо са останали не повече от 40 лекари, които постоянно работят в условията на липсващи елементарни медицински консумативи.

Фосфорните бомби, простичко казано, изгарят до костта човешката плът, а също така изгарят дробове, назална мембрана и дихателен тракт при вдишване.
Касетъчните бомби са на практика бомби, съдържащи малки “бомбички”, които  се разпръсват и поразяват много по-големи площи от конкретната мишена. Това води до много висок брой жертви сред цивилното население. Освен това понякога малките бомби не избухват веднага и така нанасят още повече поражения на цивилното население впоследствие.
И фосфорните, и касетъчните бомби са забранени според множество международни конвенции.

Това даде причина по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия директно да  бъде обвинена във военни престъпления.
Русия и режимът на Асад обаче не се притесняват да използват тези оръжия. И после да отричат. И очакват някой да им повярва.

Та адът си има име: Алепо.

 

Снимка: Малко момче е спасено по чудо при бомбардировката в неделя, 25 септември, в Алепо.
Карам ал-Масри/АФП