SHARE

”Харесва ми, че няма задръстване. Така че вярвам, че това е наистина един революционен проект за града ни. И се радвам, че варненци го възприемат по този начин. Вие виждате какво е отношението към новата придобивка и в социалните мрежи, а и не само виждате и как хората минавайки [ме] поздравяват.”

Иван Портних, кмет на Варна

Как вече 40 години в цивилизовани държави разбират, че няма никакъв начин да построиш удобен, безопасен и справедлив град, където почти всички се предвижват с кола. Това е много поучителна история. Те са търсели решения за един удобен град по метода на проба-грешка, а ние имаме пред себе си вече готови примери. Ако искате да прочетете подробно за транспортното планиране в града, заповядайте.

Някой може да каже: “Това не ви е Амстердам!” Същите тези градове, които днес ни се струват удобни за разходки, довчера тънеха в задръствания, а по тротоарите не можеше да се мине. Аз вече съм показвал как са изглеждали тези градове преди 40-50 години. Хората са сбутани на тесен остров между прелитащи от двете им страни автомобили. Да, 50 години назад холандците са имали възможност да се почувстват като в България през XXI век.

Докато целият цивилизован свят дестимулира използване на автомобили в града, тук приключва строежът на една магистрала сред жилищни квартали, която по някакво недоразумение се нарича булевард. И все пак може би не всичко е толково лошо? И нашите чудесни пътни инженери са намерили решения, които позволяват не само на водачите да се чувства щастливи, но и нуждите на пешеходците и велосипедистите не са забравени?

Каня ви на разходка по край булеварда магистрала “Левски”, от кръгово на бул. “Владислав Варненчик” и до бул. “8-ми Приморски полк” и обратно.

Вижте цялата разходка в bgurban.com.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.