SHARE

90 % от децата в света дишат токсичен въздух. Това заключи доклад на СЗО, който съвпадна с първата световна конференция за замърсяването на въздуха и здравето в Женева. 

Отровният въздух има пагубен ефект над милиарди деца по цял свят, уврежда интелекта им и води до стотици хиляди смъртни случаи, пише в доклада. 

1.8 милиарда деца дишат токсичен въздух, а проблемът е бомба със закъснител за следващото поколение. СЗО заяви, че медици от почти всички области на детското здраве откриват нови доказателства за мащаба на кризата както в богатите, така и в бедните държави – от ниски нива на раждаемост до слабо развитие на нервната система, астма и сърдечно-съдова недостатъчност. 

Изводите идват месец след откритието, че фините частици от замърсения въздух се натрупват в плацентата – проучване, което ви представихме тук. 

Междувременно научихме, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до преждевременната смърт на 14 200 души в България. Това са изводите на проучване на Европейската агенция по околната среда. Само поради този фактор България е загубила 142 хиляди години живот на гражданите си, а над 10 хил. години живот са изгубени заради азотен диоксид и тропосферен озон, написа вчера “Дневник”. Картата говори сама по себе си.

Регионите с най-лоши нива на фини прахови частици са в източноевропейски държави като България, Полша и Словакия. Други страни над допустимите норми са Хърватия, Сърбия, Албания и Босна. Македония се представя най-зле от всички държави. Замърсеният въздух нанася щети също така на екосистемите, почвата, горите, реките и намалява реколтите, предупреждава още агенцията.

“Дневник”
“Дневник”

Основни източници на замърсяването са транспортът, производството на енергия, търговските и индустриалните сгради и домовете, индустрията и земеделието, предават колегите.

“Агенцията отбелязва, че по-широката оценка, включена в доклада, е показала, че преждевременните смъртни случаи, дължащи се на фини прахови частици, са намалели с около половин милион от 1990 г., което се дължи на европейските политики за качеството на въздуха и мерки на местно ниво, довели например до по-чисти превозни средства, индустрия и производство на електроенергия.”

А общинските съветници от ГЕРБ и част от групата на Реформаторския блок приеха плана на Йорданка Фандъкова за кредит от 67 милиона лева, който ще финансира инсталация за горене на отпадъци в ТЕЦ “София”, в сърцето на града, зад Централна жп гара.

“Заводът за добиване на енергия от отпадъци добавя към въздуха в столицата по още 13 тона фини прахови частици всяка година. Изгарянето на отпадъците ще внесе и други замърсители на въздуха, като например тежки метали, кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани“, съобщи greentech.bg още миналата година. 

Съдът реши и че съседите на инсинератора няма да имат право да се оплакват и да обжалват въпроси, свързани с качеството на въздуха в града. “Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива” публикува информация за задействане на процедура за свикване на местен референдум за завода на изгаряне на отпадъци в началото на октомври т.г. с аргументи, че технологията е остаряла, избраното място ще окаже пряка вреда върху жителите на града, засипвайки ги със силно токсична пепел и фини прахови частици. 

Добрутро софиянци. Отбелязах ви мястото на което Столична община организирано ще гори токсични отпадъци. Мхм – да, точно…

Публикувахте от Ivan Chervenkov в Петък, 26 октомври 2018 г.

 

Защо това е важно? На първо място – въздухът на София е изключително некачествен. През септември 2018 г. доклад на Европейската сметна палата заяви, че той е по-мръсен от този в Китай. Страната ни пък е убедителен първенец по критерия за загуба на години живот в добро здраве поради замърсяване на въздуха, съобщи тогава “Клуб Z”.

Обратно към доклада на СЗО, който подчертава, че децата са изключително уязвими, що се отнася до вредите от замърсяването на въздуха, тъй като развиващите се органи и нервна система са податливи на дълготрайно увреждане. 

“Замърсяването на въздуха парализира мозъците на децата ни и влияе на здравето им много по-драстично, отколкото предполагахме”, казва д-р Мария Нейра, директор на департамента по обществено здраве и околна среда в СЗО.

Бременните жени са особено уязвими, тъй като мръсният въздух се свързва с преждевременно раждане и деца с тегло под нормалното. Мръсният въздух увеличава рисковете от хронични заболявания като сърдечно-съдовите например.

Тъй като пушенето намалява в световен мащаб, днес замърсяването на въздуха причинява повече смъртност, отколкото тютюнът. Учените обаче смятат, че вредите, за които сме сигурни, че следват от замърсяването на въздуха, като например сърдечно-съдовите болести и белодробните заболявания са само “върхът на айсберга”.

Докладът на СЗО посочва, че изгарянето на горива като дърво или парафин за отопляване, готвене и светлина в по-бедните държави има драстично влияние над здравето на децата. Според организацията е необходимо правителствата да поощряват преминаването към безопасни практики, например “преминаване към чисти отоплителни горива и технологии, поощряването на използването на по-екологичен транспорт, енергийно ефективни жилища и градоустройство”.

В световен мащаб все повече граждани изискват от правителствата си да защитят децата им. Марк Уатс, който е изпълнителен директор на компанията C40 Cities group, която представлява градове от цял свят в борбата им с мръсния въздух, заявява пред британския “Гардиън”, че:

“Моралната и чисто практична гледна точка трябва спешно да бъде утвърдена, смели и всеобхватни мерки трябва да бъдат приложени за намаляване на емисиите […] Гражданите изискват децата им да бъдат защитени, кметовете на големите световни градове налагат регулации за изтегляне на замърсяващите превозни средства от улицата и драстично намаляват емисиите, създавани от строежите и отпадъците. Сега е моментът правителствата, производителите на автомобили и други големи замърсители да последват този пример.”

И да – време е България да направи същото, а не да върви наобратно. За бъдещето на децата си, които често се превръщат в политическа пропаганда и адженда, но ужасно рядко в реални политики. Това може да се промени – на първо място с отмяната на строежа на завода за горене на отпадъци в столицата ни.

Снимка: UNICEF Индонезия 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.