8 служители на спецслужбите опитали да отровят Навални

8 служители на спецслужбите опитали да отровят Навални

SHARE

“Инсайдер” и “Белингкат” публикуваха имената и фотографиите на 8 служители на руската Федерална служба за сигурност, които са участвали в атентата срещу Алексей Навални. Става дума за първия им опит да отровят руския опозиционер.

В опита са участвали осем служители на Института по криминалистика към ФСС. Това се казва в съвместно разследване на “Инсайдър”, “Белингкат”, CNN и “Шпигел”. В него се твърди, че два месеца преди отравянето на Навални в Томск е бил направен опит в Калининград, при който е пострадала съпругата му Юлия.

Разследващите журналисти са успели да идентифицират предполагаемите участници в покушението на Навални благодарение на метаданните от телефонни разговори, които са съпоставени с офлайн бази данни и данни от открити източници.

Журналистите посочват имената им: директорът на института Станислав Макшаков, Олег Таякин (старши офицер в групата по отравянето на Навални, който координира действията на останалите), Алексей Александров (според Инсайдер е ключов оперативен работник, ) Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривошчеков, Михаил Швец, Владимир Паняев.

Разследването е установило, че в началото на юли 2020 г. Александров, Швец и Паняев заминават за Калининград, където по същото време са Навални и жена му. Двамата планират да прекарат отпуска си в хотел “Шлос Отель Янтарный”. Двама служители на хотела разказват на журналистите, че ден преди да пристигне семейство Навални, в хотела са се появили цивилни лица, говорили са с началството, отишли и в стаята, приготвена за Навални, какво са правили не е известно и след това си тръгнали. На 6 юли по време на разходка на Юлия й става зле.

“Ходех по улицата, чувствах се съвсем нормално. И внезапно ми стана зле. След това още по-зле. А после толкова зле, както никога дотогава. Алексей ме пита: Какво те боли? Как да ти помогна? Но мен нищо не ме болеше и не разбирах какво ми става. Донесе ми вода и се прибрах в стаята. По пътя приседнах на пейка и едва успях да се изправя след това. На сутринта нищо ми нямаше”, разказва Юлия Навалная.

Месец след опита за покушение в Калининград Александров, Осипов и Паняев се отправят към Новосибирск, където е трябвало да бъде и Навални. Той е имал обратен билет за Москва от Томск на 17 август, според разсладването няколко минути, след като Навални резервира билета, същото правят и служителите на ФСС.

“Проследяването и опитът за покушение са държавна операция”, коментира Алексей Навални.

“Цял отдел на ФСС, ръководен от големи началници в продължение на две години, разработва операция, в която на няколко пъти са правени опити да бъдем убити – аз и членове на семейството ми, чрез химическо оръжие, разработено в държавни лаборатории. Естествено, такава операция от такъв мащаб и с такава продължителност няма как да не е ръководена от шефа на ФСС Александър Бортников. А той няма да се осмели да действа без заповед на Путин. Отворете речника и прочетете какво е “държавен тероризъм” – незаконно убийство на граждани без съд и присъда”, казва Навални. На него му призля на 20 август по време на полета Томск-Москва. Прекара 2 дни в болницата в Омск, където лекарите казаха, че състоянието му се дължи на проблем с обмяната на веществата. След това той беше транспортиран до болница “Шарите” в Берлин. Германските токсиколози намериха в кръвта му следи от отрова от групата Новичок. Техните данни се потвърдиха и от лаборатории във Франция и Швеция, и от Организацията за борба с химическите оръжия.

Руските власти отричат участие в отравянето на опозиционера. В Русия не се води разследване. Според Путин, фактът, че някой почти не е умрял, не е достатъчен да се води следствие.

В интервю пред ТВ Дождь главният редактор на The Insider оспорва вчерашната версия на Таймс, че в болницата Омск е правен втори опит да бъде отровен Навални. Инсайдър разполага с данни къде са се намирали служителите на ФСС на съответните дати.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.