SHARE

На днешния ден се навършват 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, от ангажирането на всички държави в Организацията на обединените нации да защитават тези права като основа на човешкия порядък на национално и международно ниво.

70 години по-късно правата на човека остават все още много повече красиви думи на хартия, отколкото гарантирана със силата на правото реалност. В много страни по света, малко или повече дори и в България. Без ефективна защита на правата на човека няма демокрация. “Демокрация”, която се ограничава просто до изборите като инструмент за формално излъчване на властта, не е нищо повече от скрита тирания.

Истинската гаранция за свободата в едно общество не са изборите, а съществуването на правен ред, основан на правата на човека, на ефективните гаранции за защита на основните права, дадени на всяко човешко същество и на всеки гражданин. Като отбелязваме този важен ден, трябва да си дадем също много ясна сметка, че днес защитата на правата на човека е подривана и заплашена във всички краища на света, дори в най-развитите демократични държави, може би в най-голяма степен за целия период на изминалите 70 години.

Затова, ако осъзнаваме какво наистина означава свобода и достойнство на личността и ако искаме да живеем в свободно общество, трябва да се ангажираме с каузата за тяхната защита с решителност и отдаване, с готовност да се противопоставим на всеки, които иска да ги жертва, за да управлява или печели неограничено, като унищожава хора и съдби, като зачерква без скрупули човечността.

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за информиране на общността относно имиграцията. 

Карикатура: Чавдар Николов/Терминал 3

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.