SHARE

В навечерието на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, който отбелязваме на 25 ноември, 7 дамски списания – Cosmopolitan, „Журнал за жената“, „Жената днес“, AMICA, Grazia, DIVA и ELLE – се обединиха в кампания с оранжеви корици, с които ще апелират за повече действия за превенция на насилието над жени в България.

Публикуваме обръщението на главния редактор на ELLE Мария Георгиева:

За пръв път си позволявам да пиша уводните си думи към броя не като главен редактор, а като човек. Като жена и майка. Може да не е професионално, но е морално, етично…
Като редактор трябваше да напиша: с този брой подкрепяме кауза за превенция на насилието над жени и го правим заради плашещата статистика и последното зловещо убийство на 23-годишната Дарина и едногодишната й дъщеричка Никол преди броени дни… Така са ни учили, че всяка статия трябва да има отговор на въпросите „какво, кога, къде, как и защо“.

Като жена и майка ще ви кажа, че ми искаше нашата подкрепа към каузата да нямаше повод, да не отговаряме на нито един от тези въпроси, да нямаше статистика, според която всяка четвърта жена в България е жертва на тормоз, да беше просто един оранжев акцент на корицата, с който напомняме, че 25 ноември е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени… Ще ви призная още, че когато приехме поканата да се присъединим към медийната „оранжева“ кампания заедно с други български издания, това убийство не беше част от статистиката. Можеше дори да не се случи…

7 женски списания загърбихме конкуренцията и този месец се обединяваме – излизаме с корици в оранжево, за да кажем „НЕ на насилието срещу жени“. За мен е чест ELLE България да бъде заедно с Cosmopolitan, „Журнал за жената“, „Жената Днес“, AMICA, Grazia и DIVA в една кампания в навечерието на Международния ден за прекратяване на насилието срещу жени.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.