Френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

Френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

SHARE

Второ поредно отворено писмо на френски военни предупреждава президента Макрон и правителството за опасностите от надигащия се ислямизъм и риск от гражданска война.

Първото писмо, подписано от запасни генерали в края на април, предизвика острите реакции на властите.

“Във Франция тлее гражданска война”, “Омразата към Франция стана норма”, “упадъкът предшества бунта” – това е лайтмотивът в писмото, публикувано на сайта на крайнодесния седмичник “Вальор актюел”. За един то събра 150000 подписа. Анонимните автори, представени като действащи военнослужещи, се изказват в подкрепа на групата запасни генерали, които преди броени дни публикуваха послание с подобно съдържание.

И двата документа описват като взривоопасно положението в предградията, надигането на ислямизма и “хаоса и насилието”, които ще докарат “срив на Франция”. Писмото в края на април предизвика политически сътресения, особено след като лидерката на крайната десница Марин льо Пен призова военните да се присъединят към нея.

Министърът на отбраната Флоранс Парли и началникът на щаба на френските въоръжени сили Франсоа Лекоантре настояха за санкции срещу военните, за каквито няма достатъчно основания според Прокурора на републиката Реми Ейц.

“Който се смята за смел, си дава името” – отсече сутринта френският вътрешен министър Жерал Дарманен, Той нарече “дебелашка маневра” писмата, които излизат седмици преди регионалните избори и година преди президентските.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.