61 644 безработни от началото на извънредното положение

61 644 безработни от началото на извънредното положение

SHARE

На брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви колко хора са се регистрирали като безработни от началото на извънредното положение. „От началото на извънредното положение към днешна дата имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа. Това са безработни лица, освободени от работа в България, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи. От тези 61 хил. 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение към момента“, обяви министърът.

Най-много хора се регистрират от секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. На второ място е търговия, а на трето – преработваща промишленост, хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия, пластмаси. Малко са регистриращите се от сектор транспорт. Средно в последните 2-3 дни се регистрират по около 5000 души, в петък – 5100. 745 са завърналите се от чужбина, които са се регистрирали в бюрата по труда.

Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо до 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София.

Относно схемата 60:40 Сачева подчерта, че държавата поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента, които са за сметка на работодателя:„Очакваме на 14 април да получим разрешението на Европейската комисия, за да започнем изплащането на средствата по мярката“.

За пет работни дни по мярката има над 840 заявления за почти 13 000 души.. Фирмите, които искат помощ, са предимно микро и малки предприятия, и са в секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, мебели, и други.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.