53 нови случая на Covid-19 у нас

53 нови случая на Covid-19 у нас

SHARE

53 нови случая на коронавирусна инфекция са установени у нас през последното денонощие. 25 от новоустановените пациенти са в болници.

Изследвани са 1163-ма души за последното денонощие, а направените проби за коронавирус у нас са 52 931. Това са 7 562 тествани на един милион население.

От новооткритите случаи в София са 19 случая, от които 12 са в социални домове. Във ВМА са настанени двама, в болница „Света Анна“ – един, в МБАЛ в Самоков също има един, а 15 са амбулаторни.

В Ямбол има 12 нови случая, в Пазарджик – 5, в Плевен – 5, Перник – 4,  Бургас -3, Благоевград – 2, Враца –  2, в Кюстендил -1.

Сред медиците има един нов случай –  на медицинска сестра от „Пирогов“. Общо заразените в системата на болничното здравеопазване са 192-ма –  11%.

Починалите пациенти с установен Covid-19 са общо 84 (общо 4,6 процента е смъртността у нас). Има два нови смъртни случая:мъж на 67 години в УМБАЛ Велико Търново, с придружаващи заболявания диабет и карцином на пикочния мехур и мъж на 70 години в МБАЛ Ямбол с хронична обструктивна белодробна болест като придружаващо заболяване

353 души с коронавирусна инфекция са настанени в болница, от които 38 са в интензивни отделения.

„Имаме покачване на заболеваемостта. Все още системата може да се справи с тази нарастваща заболеваемост. Разбира се, отпускането на мерките поставя изключителни изисквания и към гражданите, които трябва да проявят своята съвест – да носят своите маски в магазините и във всички указани места, където трябва да се носят маски – в транспорта, във всички затворени помещения, за които е упоменато в заповедта на министъра“, каза ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.